• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jumal, kaitse Ventspilsi

  Esitame kirja refereeringu. «Erinevalt muust Lätist on Ventspils saavutanud viie iseseisvusaastaga suurt edu, ja seda eeskätt tänu tema sadama edukale arengule. Ventspilsi sadama käive on kasvanud viimase kolme aastaga üheksa miljonit tonni ja tänavu peaks veel suurenema 14--15 miljonit tonni, mis on kaks korda rohkem kui Riia ja Liepaja sadama tulemus kokku.
  Üliedukas areng toob rohkesti hüvesid nii Lätile kui Ventspilsile, kuid tekitab ka paljudes kadedust. Seetõttu on algatatud rohkesti Lembergsi-vastaseid kampaaniaid, kus muu hulgas osalevad riigivõimu keskstruktuurid ning mis on otseselt seotud Ventspilsi sadama kavandatava erastamisega.
  Suur rühm ettevõtjaid, kes pole saavutanud edu ettevõtluses, püüab riigi rahaga finantseeritavate ajalehtede (Diena) abil ja koostöös suurte lääne (eriti Rootsi) ja ida kompaniidega saavutada edu erastamisel ja tugevdada oma positsiooni Ventspilsis. Kuna neid plaane takistavad teostamast linnapea Lembergs, linnavolikogu ja Ventspilsi ettevõtjad, siis on nende vastu algatatud jõuline laimukampaania.
  Minult nõutakse, et Ventspilsi sadama juhatus looks lääne ja eriti Skandinaavia monopolidele soodustingimusi, et linnavolikogu ei nõuaks vanade võlgade tasumist ning et ma avaldaksin survet riigiettevõtete juhtidele, et nood ei taotleks debitoorsete võlgade kustutamist.
  Ehkki sellele on raske vastu seista, leian, et alla anda ei tohi, kuna näiteks telekommunikatsiooni sattumisega teise riigi monopolettevõtte kätte on kaasnenud tariifide tõus. Samamoodi võivad ka Läti sadamad sattuda suurte lääne monopoolsete korporatsioonide või võimule lähedal olevate äpardunud läti ärimeeste kätte.
  Kinnitan oma valijatele, et nii kaua, kui ma suudan, kaitsen Lätit ja Ventspilsi, et me kõik elaksime homme paremini kui täna.
  Jumal, kaitse Lätimaad ja Ventspilsi, Aivars Lembergs, Ventspilsi linnavolikogu esimees.»
  Ajaleht Bizness & Baltija (B&B) ütleb linnapea kirja kommentaariks, et see kajastab selgelt Läti äriringkondades tekkinud konfliktsituatsiooni. Toimub kahe rühmituse huvide kokkupõrge. Ühel pool on need, kes toetavad linnapead, ja teisel pool võimule lähedal seisvad ettevõtjad, kes on Ventspilsis aktiivselt äri ajanud, kuid kelle vastu on viimasel ajal aktiivselt algatatud kohtuasju, ning ida ja lääne korporatsioonid.
  Huvitav on see, tõdeb B&B, et esmakordselt süüdistab nii kõrge ametiisik lääne ja eriti Rootsi firmasid. Oli ju alles aprillis Ventspilsis aktiivne kampaania, et mingil juhul ei tohi sadamat maha müüa Vene kompaniile. B&B
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andrus Tamm: Narvas aitaksid luua töökohti ainult heanaaberlikud suhted
Ühe konsultatsioonifirma hinnangul tõi Nord Stream 2 projekt Soome ligikaudu 600 töökohta ja 413 miljoni euro jagu majanduslikku kasu. Kas te kujutate ette, kuidas oleks Ida-Virumaale ja Eestile tervikuna mõjunud selline rahasüst, küsib Keskerakonna Narva nimekirjas kandideeriv Andrus Tamm vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ühe konsultatsioonifirma hinnangul tõi Nord Stream 2 projekt Soome ligikaudu 600 töökohta ja 413 miljoni euro jagu majanduslikku kasu. Kas te kujutate ette, kuidas oleks Ida-Virumaale ja Eestile tervikuna mõjunud selline rahasüst, küsib Keskerakonna Narva nimekirjas kandideeriv Andrus Tamm vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Investori kogemus: kriisiks valmistumisel võib kaotada palju rohkem
Investor ja riigikogu liige Toomas Kivimägi on pea 25 aasta pikkuse investeerimiskogemusega ning ta on õppinud, et kriisides tuleb säilitada külma närvi ning selleks valmistumisel võib kaotada palju rohkem.
Investor ja riigikogu liige Toomas Kivimägi on pea 25 aasta pikkuse investeerimiskogemusega ning ta on õppinud, et kriisides tuleb säilitada külma närvi ning selleks valmistumisel võib kaotada palju rohkem.
Raadiohommikus: ärikinnisvara trendidest ja IT-sektori tööjõuprobleemidest
US Real Estate'i juhatuse esimehe Aavo Kokaga räägime ärikinnisvara trendidest ja sellest, kui oluline roll on COVIDiga võitluses ruumide ventilatsioonil.
US Real Estate'i juhatuse esimehe Aavo Kokaga räägime ärikinnisvara trendidest ja sellest, kui oluline roll on COVIDiga võitluses ruumide ventilatsioonil.
Suure plaaniga VKG juht ei näe miljarditehases riiklikku tähtsust
Viru Keemia Grupp teatas suvel, et tahab Eestisse rajada biotoodete tootmiskompleksi ligikaudu 800 miljoni euro eest. Küll aga tegi ettevõtte juhtkond teadliku valiku eriplaneeringu liigi valimisel, selgitas grupi juht Ahti Asmann.
Viru Keemia Grupp teatas suvel, et tahab Eestisse rajada biotoodete tootmiskompleksi ligikaudu 800 miljoni euro eest. Küll aga tegi ettevõtte juhtkond teadliku valiku eriplaneeringu liigi valimisel, selgitas grupi juht Ahti Asmann.