26. september 1996 kell 22:00

Briti rahandusminister Clarke tõmbetuules

Vaidlust tekitanud sõnad väljendasid rahandusministri ammu teada seisukohta -- Suurbritannia peab EMUga liituma esimeses etapis. Ettepanekut liitumisega oodata nimetas minister «haletsusväärseks».

Clarki sõnad lõid mõra John Majori poolt vaevaga loodud kujutlusse konservatiivide ühtsusest. Partei kongress algab Bournemouthis vähem kui nädala pärast ning kõige vähem on niigi surve all oleval parteil vaja valimiste eel sisemisi nägelusi.

Aprillis õnnestus Majori valitsusel kokku leppida ametlik tegevusliin, mille kohaselt lükatakse EMU-otsust edasi niikaua kui võimalik. Kui valitsus otsustab liituda, pannakse küsimus rahvahääletusele.

Rahandusministri nädalavahetusel lausutud sõnad vallandasid parteis kriisi, sundides partei parempoolset tiiba nõudma rahandusministri lahkumist. Nädala algul avaldas Times juhtkirja pealkirjaga «Clarke can go.»

Partei parempoolsel tiival on õnnestunud süvendada valitsuse euroskepsist. Osa parteist soovib, et valimismanifest sisaldaks lubadust, et EMUga liitumine ei tule kõneks enne aastat 2002.

Seda on Clark varem nimetanud selgeks rumaluseks. Kuid just seda teed on minemas nii John Major kui välisminister Malcolm Rifkind.

Eile teatas Clarke, et tema sõnu on valesti mõistetud ning avaldas täit toetust valitsuse äraootavale poliitikale.

«See pole mitte üksnes meie poliitika, vaid see on ka ainuke mõistlik poliitika. Me otsustame siis, kui selleks on õige aeg, lähtudes sellest, kuidas see mõjutab Briti töökohti, tööstust ning heaolu,» ütles Clarke.

Ehkki Times kirjutas, et Clarke võib minna ning keegi ei jääks teda taga nutma, on tegemist tugeva rahandusministriga, kes erinevalt oma sõjajärgsetest eelkäijatest on suutnud kontrollida inflatsiooni ning kindlustanud Suurbritannias tugeva majanduskonjunktuuri. REUTER-DI

Hetkel kuum