29. september 1996 kell 22:00

Nordström & Thulin võib omanikku vahetada

Sellele viitas esimesena Norra ärileht Dagens Næringsliv, mille andmetel olevat Ronald Bergman pidanud Helmut Sohmeniga salajasi läbirääkimisi oma N&T aktsiapaki müümise üle.

Ronald Bergmanile kuulub 48,4% N&T häältest ja 11,9% kapitalist, mille väärtus on umbes 306 miljonit Eesti krooni. Helmut Sohmen on juba üks N&T suuromanikke -- talle kuulub 17,6% häältest ja 4,3% kapitalist.

Tehing oli olnud juba niivõrd küps, et Dagens Næringslivi allika põhjal oli valmis kirjutatud isegi sellekohane pressiteade. Kuid viimasel hetkel oli lepingu sõlmimine takerdunud lahkarvamustesse mõne lepingupunkti suhtes.

«Olen jõudnud küpsesse ikka ja seepärast on minu aktsiate müügi üle liikunud kuulujutte juba varemgi. Helmut Sohmenile aktsiate müügist on kõneldud 1994. aastast peale, kuid ma kinnitan, et ma ei ole temaga viimase kahe aasta jooksul aktsiate müügist rääkinud,» kinnitab Ronald Bergman Dagens Næringslivile.

Nordström & Thulin on Rootsis Stena AB järel suuruselt teine laevafirma ning Ronald Bergman on andnud põhilise panuse selle tänase palge kujundamisse.

Viimased aastad ei ole Nordström & Thulinil eriti hästi läinud. N&T on pööranud rohkem tähelepanu tankeritele, kuid neil on olnud raskusi lasti saamisega. N&T-le pooleldi kuuluvas Estline'is kahanes pärast Estonia katastroofi reisijate arv 30%. Umbes kuu aega tagasi loobus N&T kandideerimast Gotlandi-liini jätkamisele.

Nordström & Thulini esimese poolaasta maksude-eelne kahjum oli 119 mln Eesti krooni ja käive miljard krooni. Mullu oli N&T kahjum samal ajavahemikul 747miljonilise käibe juures 158 mln ning aastakahjum 202 mln krooni.

Helmut Sohmenist sai N&T aktsionär 1994. a algul. 1,37 mld Eesti krooni suuruse uusemissiooni käigus ostis ta Ronald Bergmanilt 3,5 mln A-aktsiat ja valiti samal aastal juhatusse. A-aktsiate ainsad omanikud ongi nüüd Ronald Bergman ja Helmut Sohmen. DI

Hetkel kuum