• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaa võeti maailmapanga indeksisse

  Paljud arenevatel turgudel tegutsevad aktsiafondid teevad oma investeerimisotsuse IFC indeksist lähtudes. Tänu sellele indeksile paraneb Venemaa võimalus saada väliskapitali, ehkki Venemaad peetakse endiselt suure riskiga turuks. IFC Vene indeks avaldatakse iga päeva õhtul ja seda levitatakse muu hulgas Reutersi kaudu.
  Tuleva aasta jaanuaris kantakse Venemaa ka IFC globaalsesse liitindeksisse (global gomposite index), mis hõlmab enam kui 40 areneva turu päevakokkuvõtteid.
  Ainuüksi see tõsiasi, et maailma investeerijad saavad igapäevast kvaliteetset infot Vene aktsiaturu kohta, julgustab paljusid suurendama kapitali paigutamist Venemaale, ütles finantsinfoagentuuri Skate esindaja Moskvas Sergei Skatershtshikov.
  IFC Vene indeks sisaldab 21 aktsiat, mis kuuluvad Vene kaubandussüsteemi RTS nimekirja, ning lisaks veel neli, mille hulgas on ka Gazpromi aktsia. Põhiliselt on need gaasi-, nafta-, tselluloosi-, telekommunikatsiooni- ja laevafirmade aktsiad. Teiste hulgas on seal Bratski metsakombinaat, Far East Shipping, Lukoil, Mosenergo, Norilsk Nickel ja St Peterburg Telephone.
  Uusi aktsiaid lisab IFC Vene indeksisse järgmise aasta novembris.
  Vene aktsiaturg on seni väga heitlik ja tundlik poliitiliste sündmuste suhtes. Näiteks langes Moscow Timesi indeks eelmisel nädalal 4,87%, kui sai teatavaks, et president Boriss Jeltsin vajab südameoperatsiooni.
  Venemaal on kokku umbes paarkümmend väärtpaberibörsi ning börsil noteeritud firmade turuväärtus on kokku 30 miljardit dollarit. Põhiline osa tehingutest tehakse nn Paufori süsteemis. Osa analüütikute arvates on Paufori osakaal 40%, osa arvates isegi 80%. Paufor on aktsiavahendajate organisatsioon, millel on paarsada liiget, neist enamik asub Moskvas. Väikeinvesteerijad sinna ei pääse, sest väikseim börsimäär on seal 100 000 dollarit. Paufori päevane käive ulatub 20--50 miljoni dollarini.
  Pauforis noteeritud aktsiatest kuulub 30 nn aktiivselt kaubeldavate hulka. Pauforis kasutatakse Moscow Timesi indeksit (MTI), mis on arenenud viimase kahe aasta jooksul ning mis koosneb 50 likviidseima aktsia kõikuvast kahe kuu keskmisest väärtusest.
  MTI indeksi suur kõikumine näitab, et Venemaale investeerija peab olema valmis hindade suureks kõikumiseks, mis on tingitud poliitilistest ja majanduslikest põhjustest. Kuid teisalt muutub Vene rahamaailma infrastruktuur järjest paremaks ja olukord selgemaks. Sellele on aidanud kaasa ka uus väärtpaberiseadus ja aktsiaseltsiseadus.
  Kaasabi osutab ka maailmapank, kes sel nädalal teatas, et ta on eraldanud 1,08 miljardi Eesti krooni suuruse summa Vene aktsiaturu väljaarendamiseks.
  Positiivsete uudiste hulka kuulub veel see, et kolm suurt lääne panka -- Chase Manhattan, Credit Suisse ja ABN Amro -- on hakanud registreerima ja hoidma aktsiaid Moskvas.
  Ameerikas on loodud kaks suurt põhiliselt Vene aktsiatele spetsialiseerunud fondi. Eelmisel aastal asutati Franklin Resources, mille kapital on 690 miljonit Eesti krooni, ning tänavu septembris lõi USA pank Morgan Stanley 1,17 miljardi Eesti krooni suuruse summaga fondi Morgan Stanley & New Europe. DI-KL
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Raivo Kokser: ettevõtlust hävitavatest vaktsiinipassidest tuleb loobuda
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
USA tarbijakulutused detsembris langesid
Täna avaldatud Tööministeeriumi majandusandmetest selgub, et USA tarbijakulutused langesid detsembris 0,6%, viidates majandus taastumise aeglustumisele, vahendab Reuters.
Täna avaldatud Tööministeeriumi majandusandmetest selgub, et USA tarbijakulutused langesid detsembris 0,6%, viidates majandus taastumise aeglustumisele, vahendab Reuters.
Foxway neelas konkurendi Taanis
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Riigi uus radarisüsteem avab tuuleenergiale suure osa Mandri-Eestist
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.