• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksulõikest

  Järgmise aasta eelarve arutluse üks peaküsimusi peaks olema ettevõtte tulumaksu vähendamine, näiteks Eesti ühe suurima maksumaksja Aadu Luukase pakutud 13protsendini.
  Ettevõtte tulumaksu vähendamise katalüütilist mõju majanduskasvu kiirenemisele kinnitavad näited. Iirimaal kehtib 1970. aastate algusest 10protsendiline ettevõtte tulumaks. Tagajärg: 3,5 miljoni elanikuga Iirimaa on saanud ligi neljandiku USA Euroopasse tehtud tööstusinvesteeringutest, majanduskasv keskmiselt 5--6% aastas.
  Samuti 3,5 miljoni elanikuga Uus-Meremaa muutis ligi 10 aastat tagasi protektsionistlikku majanduskurssi ja vähendas poole võrra tulumaksu. Täna peab 66% asemel kohalik ettevõte maksma 33% ja välisfirma 33--38% tulust, ka edasine trend on maksude vähendamine. Maailma majandusfoorumi riikide konkurentsivõime edetabelis on Uus-Meremaa viie aasta taguselt 18. kohalt tõusnud 8. kohale. Veel 90ndate alguses Uus-Meremaa SKT kahanes, ent näiteks eelmisel aastal toimus juba 6protsendiline kasv, järgnevateks aastateks prognoositakse 3--5% majanduskasvu.
  Õigus on neil, kes väidavad, et Eesti eelarve kulud ei kannata ettevõtte tulumaksu vähendamist välja. Kuid nad unustavad asjaolu, et kuludepool on üle paisutatud. Võrdluseks. Riigivalitsemise efektiivsuselt on Uus-Meremaa mainitud reitingus 3. kohal. Alates möödunud nädalavahetusest 120liikmeline Uus-Meremaa parlament on suhtarvuna rahvastikust 0,0034%. Kuid Eesti 101liikmeline riigikogu on suhtarvuna üle kahe korra suurem -- 0,008%.
  Praegune ametite koondamine on tegelike vajadustega võrreldes vaid kosmeetika. Hiljemalt novembri keskpaigaks peaks moodustuma uus koalitsioon, kellel oleks julgust eelarvet silmas pidades vajalikke otsuseid teha. Alternatiivset eelarvet võib hakata juba koostama.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andres Viia, Jüri Jõema: vajadus tarkvaraarendajate järele kasvab hüppeliselt
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
USA börs sulgus järjekordselt punases
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Elmo Rent ja Telia toovad 5G tehnoloogia kaugjuhitavasse sõiduautosse
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
Mainorist lahkunud tippjuhid kohtusid Sõõrumaa juures
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.