• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kasahstanil on erastamisega rutt taga

  Müüdud ettevõtete seas on peamised nafta- ja metallifirmad, söekaevandused ja jõujaamad. Peatselt pannakse müüki järjekordne rühm suuri nafta- ja gaasiettevõtteid, kaks kaevandust ja tosin muud ettevõtet.
  Kasahstani erastamisele on iseloomulik nii kiirus kui ka skandaalid. Paar suurt ja elujõulist ettevõtet on maha müüdud väga vaikselt ja väikese summa (20 mln USD) eest, mis on tekitanud süüdistusi, et ülejäänud summa ulatati laua alt. Osa erastamistehingud on jälle tühistatud sama kiiresti, kui need sõlmiti, mis muudab investorid ettevaatlikuks.
  Näiteks KazKhrom, millele kuulub kaks ferrosulamitehast ja kroomikaevandus, müüdi mullu ilma konkursita maha 36,8 mln dollari eest. Uus omanik, Eurasiabank teatas aktsionäridele, et KazKhrom sai samal aastal kasumit 143,5 mln dollarit. Sama pank ostis veel 20 miljoni dollari eest alumiiniumitehase ja 46 mln dollari eest rauamaagikaevanduse enamusaktsiapaki.
  «See on kohutavalt odav ega saa olla päris puhas,» arvas valitsuse nõunik Don Nicholson.
  «Meid ei huvita niivõrd erastamisega eelarvesse saadav summa, kuivõrd ettevõttesse tehtavad investeeringud,» põhjendas odavaid tehinguid Kasahstani erastamiskomitee aseesimees Jussif Duberman. «Meid süüdistatakse rahvusliku rikkuse mahamüümises võileivahinna eest. Aga kui me ei müü neid odavalt, siis need hääbuvad ja muutuvad täiesti väärtusetuks,» lisas ta.
  Avaliku konkursi plusse tõestas Juzhneftegazi erastamine, see müüdi 120 mln dollari eest maha Kanada Hurricane Hydrocarbonsile, kes peale selle kohustus rahvusvahelise audiitorfirma kontrolli all investeerima sinna veel 280 mln dollarit. FT
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.