7. november 1996 kell 22:00

Trükitööstus orienteerub idaturule

Tshernovi sõnul on idaturule minek otseselt seotud kaubanduse enamsoodustusrezhiimi kehtestamisega. Tshernov ütles, et praegu läheb ekspordiks ainult 2--3 protsenti Printalli trükitoodangust ning veidi suurem osa Kroonpressi toodangust.

Trükitöösturite liidu tegevdirektori Olev-Mait Makk ütles, et praegu ekspordivad oma trükitoodangut vähesed Eesti trükikojad. Tema sõnul on Eesti trükitööstusel perspektiivi jõuda Venemaa, Läti ja Leedu turule. Soome müüvad toodangut need trükikojad, milles on Soome osalus.

Tshernovi sõnul on Printalli 35miljoniline investeering uue moodsa trükimasina ostmisse ja paljude teiste trükikodade sarnased investeeringud seotud eelkõige siseturu nõudmiste rahuldamisega. Tema sõnul trükkis näiteks Eesti Loto oma miljonilise tiraazhiga väljaandeid Poolas, kuna analoogsete trükivõimaluste kohta Eestis polnud informatsiooni. Uute investeeringutega kavatsevad Eesti trükikojad Tshernovi sõnul hakata Soome firmadelt kliente üle lööma.

Tshernovi sõnul on uute trükimasinate saabumisel võimalik rahuldada suuri ida poolt tulevaid tellimusi. Nii näiteks trükitakse praegu Soomes venekeelset ajakirja Argumentõ I Faktõ, mille tiraazh on 17 miljonit, pakkumusi on tulnud 400 000 trükiarvuga ajakirja Krestjanka trükkimiseks, rääkis ta. Tshernovi sõnul on Printalli uus 35 miljonit krooni maksev masin mõeldud ka idaturule tarvis.

Hetkel kuum