20. november 1996 kell 22:00

Lipstok tagab projektile soosiva suhtumise

«Iga äriprojekt, mis Eesti riiki raha ja investeeringuid toob ning seda Eesti riigi võimalustele vastavalt, on teretulnud,» kommenteeris projekti majandusminister Andres Lipstok. «Olgu selle taga siis Pärnits või keegi teine, või on tema nimi tselluloosiprojekt või midagi muud. Kui ta vastab eelöeldud tingimustele, siis tere tulemast.»

Lipstoki sõnul oleks Eesti majandusele väga oluline, et Eestis tselluloosi tootmine lõpuks käivitatakse. Samas kinnitab Lipstok, et päris mitu grupeeringut püüavad Eestis sellist projekti teostada. Riigi osa nimetatud projektis näeb Lipstok vaid soosiva suhtumise näol.

«Riigi osalus ühe või teise äriprojekti juures on, arvestades praegust majanduspoliitikat, välistatud,» kinnitas Lipstok. «Kuid soosiv suhtumine on samuti riigi osalus, see saab aga põhineda selgel äriideel ja plaanil ning tagatistel.»

Riiklike garantiide koha pealt selliste suurte projektide puhul on Lipstok samuti pessimistlik.

«Eesti äriline keskkond on sealmaal, et kõik, kes siin askeldada tahavad, peavad seda tegema ilma riigi garantiita,» selgitas Lipstok. «Teisest küljest Eesti seadused sellist garantiide andmist ka ette ei näe. See eeldaks konkreetse projekti jaoks tehtud eelnõuga parlamenti minekut ning sellele riikliku garantii andmist. See riiklik garantii peaks olema ka millegagi tagatud. Meie eelarve ja fiskaalpoliitika ei näe ette, et riik endale selliseid kohustusi võtaks, mis on vormistatud garantiidena.»

Hetkel kuum