21. november 1996 kell 22:00

Välisinvestoritele kuulub 23% pankade aktsiatest

Eesti pankade aktsiatest kuulub oktoobri lõpu seisuga 23 protsenti ehk 258,6 miljonit krooni välisinvestoritele.

Oktoobris suurenes välisinvesteeringute kogumaht pankade aktsiakapitalis keskpanga andmetel 35,5 mln krooni võrra. Oktoobris suurendasid aktsiakapitali Eesti Hoiupank ja Innovatsioonipank.

Eesti Panga infoosakonna juhataja Kaupo Pollisinski ütles, et väliskapitali osatähtsus pankade aktsiakapitalis sõltub tulevikus Eesti pankade enda atraktiivsusest ja investorite kaasamise aktiivsusest.

Keskpank ei tee Pollisinski sõnul pankadele aktsiakapitali kuuluvuse suhtes mingeid takistusi. «Jälgime ainult olulist osalust, pangad peavad olulise osaluse keskpangas registreerima,» sõnas ta. Pollisinski ütles, et möödunud aastal suurenes pankade aktsiakapitalis välisinvesteeringute osatähtsus, kuna pangad vajasid investeeringuid kohustusliku omavahendite normatiivi täitmiseks.

Ainsana on praegu omavahendeid alla aastavahetusel jõustuva kohustusliku 60 mln krooni normatiivi INKO Balti pangal. «Eks nad peavad midagi välja nuputama,» sõnas Pollisinski. «Piir on antud ja tähtaeg kukub 1. jaanuaril. Seejärel otsustab Eesti Panga nõukogu, mis saab edasi.»

Pollisinski ütles, et INKO Balti pank kuulus algul vaid väliskapitalile, kuid praegu on seal palju kodumaist kapitali. Seega ei pruugi INKO Balti panga täiendav kapital tulla välisinvestorite abiga, sõnas ta. BNS

Hetkel kuum