3. märts 1997 kell 22:00

KMÜ pakkumuse said kolm erakonda

See ilmnes konsultatsioonide käigus, et need kolm erakonda on valmis läbirääkimisi jätkama ning teised jäävad kindlalt opositsiooni, põhjendas KMÜ läbirääkimiste delegatsiooni juht Arnold Rüütel erakondade valikut, kellele tehti pakkumus. Rüütel lisas, et ministrikohtade jagamist eile ei arutatud.

KMÜ esindajatega kohtusid Reformierakonnast Siim Kallas ja Kristiina Ojuland. Täna toimub Reformierakonna juhatuse koosolek, kus kaalutakse KMÜ ettepanekut astuda valitsuskoalitsiooni. Tingimusi, kas näiteks KMÜ loobuks Keskerakonna kaasamisest valitsuskoalitsiooni, kui Reformierakond omapoolse nõusoleku annab, Ojulandi sõnul ei arutatud. Ta ütles, et Reformierakond kaalub KMÜ pakkumust ja tuleb välja oma tingimustega. Reeglit, mis välistaks Reformierakonna kuulumise valitsuskoalitsiooni, kus üks osapooli on Keskerakond, Ojulandi sõnul pole. Ka Keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas teatas, et Keskerakond on valmis olema ühes valitsuskoalitsioonis Reformierakonnaga. Praeguses Eesti sisepoliitilises olukorras peaks olema võimalik kokku leppida suurte poliitiliste jõudude vahel, mis eeldab keerukat kompromissi ja täpset mängureeglite järgimist, ütles Arjakas. Tema sõnul suhtub Keskerakond KMÜ pakkumisse mõõduka optimismiga: «Lepituskoalitsioon oleks katse Eesti poliitika suurt lehekülge pöörata ja peame sellist viisi sobilikuks.»

Täna peab KMÜ kõnelusi teiste poliitiliste jõududega. Reformierakond ja Keskerakond jätkavad KMÜga läbirääkimisi kolmapäeval.

Hetkel kuum