5. mai 1997 kell 22:00

Robert Lepikson võttis väljakutse vastu

Vastab siseminister Robert Lepikson

Peaministri ettepanekuna pühapäeval. Teisipäeval oli valitsuse istung.

Vihjeid on igasuguseid olnud, aga neid ei saa tõsiselt võtta, kuna ühiskond on kuulujuttudele väga aldis.

Kas peaminister peab selliseid asju põhjendama?

Peaminister leidis, et valitsuskabineti koosseisus on vaja teha muudatus, ja see tehti. Tehti ettepanek uuele mehele, lepiti kokku -- see jutt ei ole ajakirjandusele, vaid kahe mehe omavaheline kokkulepe -- ja siin ei olegi midagi muud.

Võin lubada, et ma mitte mingil juhul ei aja kusagil poliitikat, mida opositsioon tahaks, et ma ajaksin. Seda ei ole mõtet kellelgi oodata ega selle mõttega spekuleerida.

Sellepärast, et seda oli lihtsalt vaja. Mitte minul ei olnud vaja, aga seda oli vaja erakonnal, peaministril.

Ma olen alati toetanud Mart Siimanni ja leian, et kui selline vajadus oli, siis ma ei ole see mees, kes teda alt veab. Vastupidi, püüan maksimaalselt aidata.

Ma olen temaga mitu korda elus kohtunud, ta ilmselt teab mind kaitseministeeriumi kantsleri ajast. Linnapeana olen tema juurde visiidi teinud. Sel teemal (siseministriks nimetamine -- toim) ei ole ma Lennart Meriga vestelnud. Ta rääkis sel teemal küll, aga peaministriga.

Ma ei kaalu poolt- ja vastuargumente. Olen alati sattunud sellistesse kohtadesse, kus ei ole meelakkumisega pistmist, ja võtan seda kui väljakutset. Pean hakkama saama ja arvan, et saan ka.

Meenutaksin kaitseministeeriumi aega: oli kaunis kurb seis, kui me Andrus Ööveliga sinna sisse marssisime. Tallinna linnapeana olin linnas, kus tekkisid kohe avalikustamis- ja muud probleemid, neid oli kuhjaga. Ma ei karda ka siseministeeriumi.

Neid asju on palju, sest pooleaastase tegutsemise esimesed viljad tulevad sügisel. Mingid poolikud sammud on juba vilja kandnud, näiteks seesama kontsernikonto.

Variante on palju, ei hakka siin ennustama. Ma ei näe praegu päris selgelt, mis poliitilisest situatsioonist saab ehk mida ette võetakse. Praegu ei ole ju mingisuguseid probleeme ja asi võiks rahulikult edasi käia.

Mis puudutab valimisliidu Tallinn koonderakondlastest liikmeid, siis nendele annab oma soovituse juhatus. Paanikaks, et linn on ilma võimuta, ei ole põhjust.

Ma ei kommenteeri siseministeeriumi asju. Kindlasti kaotab ajakirjandus minu näol ühe lobalõua või hea intervjueeritava, kes igal pool teravalt ütleb. Nii see enam ei kesta.

Kantsler tuleb nagunii uus panna, see koht on ju tühi. Asekantsleritega on lugu nii, et on kolm kohta, millest üks on täidetud, aga ma ei kommenteeri rohkem.

Kui selleks on mingid turvalisuse reeglid, et minister peab sõitma ametiautoga, siis tuleb mul mingit autot kasutada, aga täna (st eile -- toim) sõidan Toompeale ja siseministeeriumi oma autoga. Eks siis näis. Ma ei tea, kuidas see asi täpselt käib, aga mina olen seni kõikides ametites eelistanud oma autot.

Lepikson on andnud ministrivande

«Nendele küsimustele saab vastata kahe nädala pärast, paari päeva jooksul ei juhtu midagi,» ütles Lepikson pärast vande andmist Toompeal. Ta lubas, et teeb ministeeriumis kindlasti mingisuguseid kaadri- ja struktuurimuudatusi.

President Lennart Meri nimetas endise Tallinna linnapea ja Koonderakonna aseesimehe Robert Lepiksoni siseministriks eelmisel kolmapäeval. Peaminister Mart Siimann põhjendas Lepiksoni esitamist siseministri ametikohale sellega, et Lepikson on ideid genereeriv ja neid realiseeriv mees.

Robert Lepikson ei soovinud esmaspäeval oma eelkäija ja erakonnakaaslase Riivo Sinijärve tegevusele hinnangut anda. «Keegi ei saa anda hinnangut ametisse asumise esimesel nädalal,» väitis ta.

Siseministri sõnul on tal ministeeriumi kantsleri kohale rohkem kui üks kandidaat, konkreetseid nimesid ei soovinud ta aga veel nimetada.

Lepikson ei soovinud avaldada ka võimalike Tallinna linnapea kandidaatide nimesid. Mitmed poliitikud ja ajakirjandus on võimalike kandidaatidena nimetanud praegu linnapea kohuseid täitvat abilinnapead Ants Leemetsa, ekspeaministrit ja Koonderakonna esimeest Tiit Vähit ning Koonderakonna peasekretäri Neeme Jõgit.

Politseiameti peadirektori Ain Seppiku ja liikluspolitsei juhi Märt Mikkovi seotusele kantsler Jaan Tootsi juhtumiga Lepikson veel kindlat vastust ei andnud. «Seppik ja Mikkov olid kaks vastandlikku poolt, mitte vaikivad kaasosalised,» väitis ta.

Robert Lepikson on lõpetanud Tallinna polütehnilise instituudi elektriinseneri erialal. Ta on töötanud Tallinna helikassetitehase peainsenerina, ÜE Avantek peadirektorina, RASi EMEX direktorina ja kaitseministeeriumi kantslerina.

Tallinna linnapeaks sai Lepikson eelmise aasta novembris. Ta on abielus ja tal on üks poeg. BNS

Hetkel kuum