15. mai 1997 kell 22:00

Ettevaatust RAKiga

Eelmisel nädalal Äripäevas ilmunud artikkel riigitöötajate hüvedest põhines avaliku teenistuse seaduse projektil, kus mõned soodustused olid suurusjärgu võrra kopsakamad kui kehtivas seaduses.

Piinlik lugu. Kümnetele telefonikõnedele vastates ja vabandades pidin kordama vaid üht: sain avaliku teenistuse seaduse riigiarvutuskeskuse (RAK) poolt Internetti pandud Estlexi õigusaktide registrist.

Tuli välja, et RAK oli südamerahus pannud sinna seaduse, mis oli küll kunagi Riigi Teatajas ilmunud, kuid mida oli mõni kuu pärast ilmumist riigikogu poolt muudetud. Selle kohta ei olnud Internetis ühtegi hoiatust.

RAKist selgitati, et seadusetekstid on registris algkujul, see tähendab vastuvõetud kujul pärast ilmumist Riigi Teatajas. Küsimusele, miks ei ole lisatud muudatusi, vastas osakonna juhataja, et muidu kaotaksid nad oma kliendid.

Tõepoolest, kliente RAKil jätkub. Ta müüb sedasama Estlexi registrit ka raha eest. Kontrollitud andmetega õigusaktide registri hind on kuni 8500 krooni pluss täienduste eest 6000 krooni aastas.

Kas see ongi riigiarvutuskeskuse eesmärk? Kõigepealt vedada vananenud seadustega heauskset Interneti kasutajat ninapidi ja siis müüa talle süütute silmadega usaldusväärne õigusaktide kogumik?

Kõige hullem on see, et RAKi lehekülgi külastatakse iga kuu ligi kaks tuhat korda. Kui registris on vananenud õigusaktid, pole sel ju üldse mõtet. Kuigi Estlexi osakonnajuhataja arvas, et mõned tahavadki näha seadusi algkujul.

Pakun kõigile, kes tahavad Internetist õigusakte lugeda, üliõpilastele mõeldud registrit, mille aadress on http://www.ibs.ee. Palju parem ja täpsem!

Hetkel kuum