• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Läti kihutab Eestist mööda

  Majanduse korrastamisel on suuri teeneid praegusel Läti peaministril, 39aastasel Andris ?kelel, kelle kohta öeldakse, et ta on ainus, kes suudab vastuoludes parlamendiga asju ajada.
  ?kele sõnul saadi pangakriisist jagu pankadele väga karmide nõudmiste esitamise tulemusena. «Pangakontroll on muutunud nii tugevaks, et pankade väitel me lausa piiname neid,» selgitas Läti peaminister Riias pressikonverentsil.
  Ennustatakse, et Läti inflatsioon alaneb tänavu 13 protsendini ja majanduskasv ulatub 4--5 protsendini.
  Andris ?kele usub, et Läti majanduse soodus areng jätkub, ning peab Läti majanduse põhiolukorda Eesti ja Leedu omast paremaks, sest inflatsioon väheneb jätkuvalt ning Lätit läbiv transiit on suurem kui Eesti, Leedu ja Soome transiit kokku.
  Euroopa arengupanga (EBRD) hinnangul sai Läti eelmisel aastal esimest korda välismaiseid otseinvesteeringuid Baltimaadest kõige rohkem. EBRD andmetel olid investeeringud inimese kohta Lätis 68 dollarit, Eestis 45 dollarit ja Leedus 21 dollarit. Eesti keskpank ei pea aga EBRD arve õigeks ja väidab, et Eestisse investeeriti mullu 95 dollarit inimese kohta.
  Üks Läti investeeringute kasvu põhjusi on erastamise kiirendamine. ?kele sõnul on see edenenud nii ruttu, et järel on veel ainult suured infrastruktuuriettevõtted, nagu postiamet, raudtee ja sadamad. Põhilised välisostjad on Saksamaalt, Rootsist, Norrast ja Suurbritanniast.
  Samuti on Läti pidevalt suurendanud oma sadamate kaudu veetavaid transiitveoseid, mille maht oli mullu 45 miljonit tonni ja mis tänavu peaks kasvama 15%. Läti sisemajanduse kogutoodangust moodustab transiit 35% ja teenused 60%.
  Seni Eestis ja edaspidi teistes Baltimaades aktiivselt investeeriva Hansa Investeeringute tegevdirektor Joakim Helenius on seisukohal, et Läti ja Leedu potentsiaal on Eesti omast suurem. Tema sõnul on olukorra indikaatoriks Eesti väärtpaberiturg.
  «Eestis on liiga palju raha ja aktsiad on ülehinnatud. Investeerijad pettuvad, kui kursid langevad,» ütles Helenius.
  Eesti firmad korraldavad aktiivselt aktsiaemissioone väliskapitali peibutamiseks, kuid Helenius on ettevaatlik. «Juba aktsiate alghind võib olla ülehinnatud. Uusi suuri investeeringuid tuleb Eestisse vähem. Huvi on soodsama hinna tõttu suurenenud Läti ja Leedu vastu,» lisas ta.
  Helenius peab Balti väärtpaberiturgu liiga «rohmakaks», kuna seal ei eristu veel head ja halvad firmad ning ei kajastu hinna ja kvaliteedi suhe. Baltimaade börsidest hindab ta kõige paremaks Tallinna börsi tegevust. KL
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Et saunamõnusid jätkuks kauemaks!
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.