Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Liiga suured tasumäärad?

  Mina pean notaritest lugu ja arvan et nad teevad korralikku tööd, nad on vastutulelikud. Seadused on meil ka niisugused, et vasturääkivusi ja kollisioone on küllalt palju. Seoses sellega, et notareid on Tallinnas küllalt arvukalt, on neil tekkinud konkurents ja võrreldes aastatetaguse nõukogude ajaga, millal notarid olid tõrjuvad kliendi suhtes, arvan ma seda, et notarid on kliendisõbralikud, jäädes samal ajal seaduse raamidesse.
  Tasudega on nii, et mida paremini inimene teenib, seda parem on tema meeleolu, seda paremini suhtub ta ka inimestesse. Ma arvan, et notarid, nagu teistelgi erialadel töötajad, võiksid teenida hästi. Notarid teenivad praegu hästi ja mul on selle üle hea meel.
  Notaritel oli omal ajal väga hea lobby. Nad suutsid oma ametkondlikke huve väga hästi kaitsta. Teiselt poolt, olles ise maksumaksja ja kliendi rollis, ütleksin, et selles suhtes on neil ka õigus, et lihtinimese teenuste osas võiks diferentseeritus suurem olla. Ärilisest küljest tehingutega, mis on äärmiselt suurte numbritega, tuleb teenustasu tõesti kümnetes ja sadades tuhandetes. See on suur summa, aga ärimehele, kes liigutab miljoneid, ei ole see nii määrav.
  Ärimehe jaoks on tähtsam see, et notar annab talle kindluse, et kõik on seaduslik. Selle eest on nad nõus advokaatidele kõvasti maksma ja on nähtavasti nõus maksma ka notaritele.
  Vaesemale kihile võiks nendele orienteeritud teenused -- testamendid ja konsultatsioonid -- diferentseeritult veel madalamad olla. Notarid pööraksid pale rahva poole ja ütleksid, et vaesematele nad teevad alla omahinna ja rikastele üle omahinna.
  Asi, mis silma torkab, on muidugi see, et pandilepingute sõlmimisel tuleb notaritasu maksta topelt. See on kuidagi niimoodi äriellu sisse läinud ja sellega vist enam väga ei võideldagi. Omal ajal kui ta tuli, oli see küll üllatav.
  Notari institutsioon on vajalik ja tegelikult saab kõnelda ainult sellest, miks need määrad just niimoodi on kehtestatud. Aga mind see väga ei häiri, v.a ainult see pantimise lugu.
  Muus osas las need määrad olla niisugused, nagu nad on. Seda muidugi firma tasandilt. Eks üksikisikutele võivad need tuhanded kroonid olla väga kallid.
  Me ei ole teinud nii mahukaid tehinguid, et ettevõtte eelarvet oluliselt mõjutavaid kulusid oleks tulnud, aga teadupärast iga tasu on töö mõõdupuu ja ma ei tea, kuivõrd mahukas see töö on. Loomulikult vastutus on seal suur, eriti suurte tehingute puhul.
  Tundub siiski, et tasud on suuremad, kui tänane Eesti keskkond eeldab ja lubab. Mõnelgi puhul nad võivad sundida illegaalselt asju ajama.
  Iga äri mõte on rohkem raha saada. Notari funktsioon on üks riigi funktsioone, kas see ka seda äri põhimõtet nüüd kandma peab, ma küll kahtlen.
 • Hetkel kuum
Eero Raun: õhuke riik on Eesti paratamatus, riigirahandus vajab tegevusauditit
Tänased riigirahanduse juhid ei püüagi ebaotstarbekaid kulutusi tuvastada, kirjutab ettevõtja Eero Raun (Parempoolsed).
Tänased riigirahanduse juhid ei püüagi ebaotstarbekaid kulutusi tuvastada, kirjutab ettevõtja Eero Raun (Parempoolsed).
Nädal Balti börsil lõppes positiivse noodiga
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Eesti parima juhi tiitli võitis ambitsioonikas IT-ettevõtja
Täna kuulutati Eesti parimaks juhiks IT-ettevõtja, OIXIO Groupi omanik ja juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Täna kuulutati Eesti parimaks juhiks IT-ettevõtja, OIXIO Groupi omanik ja juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Eksperdid leidsid Eesti konkurentsivõime hoidmisel viis murekohta
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Otseülekanne Pärnust: parim juht küsitleb mantlipärijaid
Täna selgub Pärnu juhtimiskonverentsil Eesti parim juht, Äripäeva PRO paketi omanikud saavad välja kuulutamisele eelnevast tippjuhtide aruteluringist osa otselülituse kaudu.
Täna selgub Pärnu juhtimiskonverentsil Eesti parim juht, Äripäeva PRO paketi omanikud saavad välja kuulutamisele eelnevast tippjuhtide aruteluringist osa otselülituse kaudu.
Koondamiste kõrval palkab mõni ettevõte sadu töötajaid. “Hea aeg laienemiseks”
Kui tööstus- ja ehitussektori raskuste mõjul paisus töötute arv esimeses kvartalis aastaga pea 20 000 võrra, siis mõned Eesti ettevõtjad on sama ajaga juurde palganud sadu inimesi.Tööpuudus kerkis esimeses kvartalis 7,8 protsendini. Viimati oli tööpuudus nii kõrge koroonaviiruse esimese laine ajal 2020. aastal, teatas Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Kui tööstus- ja ehitussektori raskuste mõjul paisus töötute arv esimeses kvartalis aastaga pea 20 000 võrra, siis mõned Eesti ettevõtjad on sama ajaga juurde palganud sadu inimesi.Tööpuudus kerkis esimeses kvartalis 7,8 protsendini. Viimati oli tööpuudus nii kõrge koroonaviiruse esimese laine ajal 2020. aastal, teatas Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.