Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Liiga suured tasumäärad?

  Mina pean notaritest lugu ja arvan et nad teevad korralikku tööd, nad on vastutulelikud. Seadused on meil ka niisugused, et vasturääkivusi ja kollisioone on küllalt palju. Seoses sellega, et notareid on Tallinnas küllalt arvukalt, on neil tekkinud konkurents ja võrreldes aastatetaguse nõukogude ajaga, millal notarid olid tõrjuvad kliendi suhtes, arvan ma seda, et notarid on kliendisõbralikud, jäädes samal ajal seaduse raamidesse.
  Tasudega on nii, et mida paremini inimene teenib, seda parem on tema meeleolu, seda paremini suhtub ta ka inimestesse. Ma arvan, et notarid, nagu teistelgi erialadel töötajad, võiksid teenida hästi. Notarid teenivad praegu hästi ja mul on selle üle hea meel.
  Notaritel oli omal ajal väga hea lobby. Nad suutsid oma ametkondlikke huve väga hästi kaitsta. Teiselt poolt, olles ise maksumaksja ja kliendi rollis, ütleksin, et selles suhtes on neil ka õigus, et lihtinimese teenuste osas võiks diferentseeritus suurem olla. Ärilisest küljest tehingutega, mis on äärmiselt suurte numbritega, tuleb teenustasu tõesti kümnetes ja sadades tuhandetes. See on suur summa, aga ärimehele, kes liigutab miljoneid, ei ole see nii määrav.
  Ärimehe jaoks on tähtsam see, et notar annab talle kindluse, et kõik on seaduslik. Selle eest on nad nõus advokaatidele kõvasti maksma ja on nähtavasti nõus maksma ka notaritele.
  Vaesemale kihile võiks nendele orienteeritud teenused -- testamendid ja konsultatsioonid -- diferentseeritult veel madalamad olla. Notarid pööraksid pale rahva poole ja ütleksid, et vaesematele nad teevad alla omahinna ja rikastele üle omahinna.
  Asi, mis silma torkab, on muidugi see, et pandilepingute sõlmimisel tuleb notaritasu maksta topelt. See on kuidagi niimoodi äriellu sisse läinud ja sellega vist enam väga ei võideldagi. Omal ajal kui ta tuli, oli see küll üllatav.
  Notari institutsioon on vajalik ja tegelikult saab kõnelda ainult sellest, miks need määrad just niimoodi on kehtestatud. Aga mind see väga ei häiri, v.a ainult see pantimise lugu.
  Muus osas las need määrad olla niisugused, nagu nad on. Seda muidugi firma tasandilt. Eks üksikisikutele võivad need tuhanded kroonid olla väga kallid.
  Me ei ole teinud nii mahukaid tehinguid, et ettevõtte eelarvet oluliselt mõjutavaid kulusid oleks tulnud, aga teadupärast iga tasu on töö mõõdupuu ja ma ei tea, kuivõrd mahukas see töö on. Loomulikult vastutus on seal suur, eriti suurte tehingute puhul.
  Tundub siiski, et tasud on suuremad, kui tänane Eesti keskkond eeldab ja lubab. Mõnelgi puhul nad võivad sundida illegaalselt asju ajama.
  Iga äri mõte on rohkem raha saada. Notari funktsioon on üks riigi funktsioone, kas see ka seda äri põhimõtet nüüd kandma peab, ma küll kahtlen.
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peeter Koppel: ees võib oodata inflatsiooni teine laine
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
Investor, kelle juures käivad rahahädas inimesed nõu küsimas
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Olulisemad uudised

Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.