3. juuli 1997 kell 22:00

Dollar ringleb välismaal

USA valitsusametnike hinnangul asub praegu ringluses olevast 405 mld dollarist 2/3 väljaspool Ühendriike. Umbes kolmveerand sellest 270 miljardist on 100dollarilistes rahatähtedes.

USA rahaühik ei ole populaarne mitte üksnes anonüümsuse ja kompaktsuse tõttu, vaid samadel põhjustel, mille tõttu kunagi hinnati kuldmünte, ütles USA föderaalreservi rahapoliitika osakonna juhataja Richard D. Porter.

Dollar on teiste valuutadega võrreldes tunduvalt likviidsem ja stabiilsem.

Dollar voolab riiki tavaliselt majandusliku ja poliitilise murrangu ajajärgul ning jääb sinna tihti ka siis, kui kriis on üle elatud. Ainuüksi Venemaale voolas 1994. ja 1995. aastal vähemalt 20 miljardit USA dollarit aastas.

1988. aastast alates on Euroopasse, eriti endistesse Nõukogude Liidu riikidesse ja selle naabermaadesse suundunud pool kõigist USAst välismaale voolanud dollaritest. 30 protsenti asub Kaug- ja Lähis-Idas ning ülejäänu Ladina-Ameerikas, peamiselt Argentiinas. AP-BNS

Hetkel kuum