3. juuli 1997 kell 22:00

Kuidas valida magamiskotti?

- Korralik ja kauakestev magamiskott maksab ca- 600--800 krooni, veelgi kvaliteetsem 1000--1500 krooni. Magamisalused maksavad 120--2000 krooni.

Automatkajale soovitaks traditsioonilist kotti, mis võtab küll suhteliselt palju ruumi, ent on pehme ja mugav.

- Uuri magamiskoti soojapidavust! Eesti ja Põhjamaade tingimustes tuleb arvestada, et ka suveööl langeb temperatuur +10 °C piirile, mistõttu magamiskoti soojapidavus peaks olema 0 või -5 °C. Sel juhul on turvaline magada. Turvaline aga ei tähenda, et on mõnus. Mõnus on magada siis, kui välistemperatuur on 10--12 kraadi magamiskoti soojapidavusmiinimumist kõrgem.

- Uuri koti koostismaterjale! Kattematerjal peab olema tugev polüester. Mida tihedam on materjal, seda kauem peab vastu. Sisematerjal peaks olema polüestri ja puuvilla segu, mis kestab samuti kauem ning on ihusõbralik. Üksnes puuvillane kate kaotab kiiremini oma head omadused. Kvaliteetsed suletäidisega magamiskotid maksavad ca- 4500 krooni.

- Vatiin peab olema silikoniseeritud õõneskiust, mis on võrreldes tavalise mahulise vatiiniga kvaliteetsem, soojapidavam ja pesumasinaga pestav. Mahulist vatiini kasutatakse ca- 200krooniste kottide puhul.

- Meie tingimustes on kõige otstarbekam kolme- või kahekihilise vatiiniga magamiskott (või vähemalt pealt kahekihilise vatiiniga). Selle tunneb ära õmbluse järgi: sisemine ja välimine õmblus on eri kohtades.

- Magamiskott peab olema piisavalt mahukas. Kvaliteetkotte tehakse kahes suuruses: 186--188 cm ja 190--200 cm pikkustele inimestele. Talvistes tingimustes kasutatavad kotid on veelgi suuremad.

- Polüestersisuga magamiskotte võib pesta pesumasinas, kuid mitte tsentrifuugida.

Hetkel kuum