• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Seelikuääre analüüs lubab aktsiahindade tõusu

  Järgides seelikuääre teooriat, võib väita, et sügisel toimub Tallinna väärtpaberibörsil tõus, sest teooria ütleb, et kui tänavapildis muutuvad seelikud pikemaks, siis aktsiate hinnad tõusevad. Umbes sama veenvalt põhjendavad börsil eesseisvaid muutusi aeg-ajalt mõned pankade aktsiaanalüütikud.
  Äripäev soovitab väikeinvestoritel suhtuda pankade analüütikute prognoosidesse ettevaatlikult ja mitte lasta ennast pimesi nende arvamusest mõjutada. Samuti tuleks rahulikult suhtuda börsil aset leidvatesse langustesse, sest pikemas perspektiivis aktsiate hinnad kindlasti tõusevad.
  Möödunud neljapäeval ja reedel leidis börsil aset järsk langus, mille põhjustajaks peetakse Hansapanka ja Hoiupanka, kes hakkasid neljapäeval ja reedel kohe pärast börsi avamist suurtes kogustes aktsiaid müüma. Selle tulemusena turg kukkus kiiresti ja ärevusse sattunud väikeinvestorid tõttasid ka aktsiaid müüma.
  Kui hinnad olid piisavalt langenud, hakkasid aga pangad aktsiaid uuesti madalama hinnaga turult kokku ostma. Börsil toimunu oli tingitud emotsioonidest, mitte mingisugusest negatiivsest uudisest. Turu kukkumise näol oli lihtsalt tegemist pankadepoolse aktsiaturu manipuleerimisega.
  Tallinna börs on väike ja pangad on börsil kõige suuremad aktsiatega kauplejad. Sellepärast on börs pankade poolt väga kergelt mõjutatav. Augustis oli Tallinna börsi suurim maaklerfirma Hansapank, mille tehingute käive andis 35 protsenti börsi kogukäibest. Börsitehingute arvult on esimesed kaks Hansapank ja Hoiupank võrdselt 21 protsendiga.
  Börs muutub pankade poolt vähem manipuleeritavaks, kui pangasektori osatähtsus väheneb ja turule tulevad stabiilsed tööstusettevõtted. Praegu esitab börs rangeid nõudeid noteeritud ettevõtetele, aktsiatega kauplejad on aga tähelepanu alt kõrvale jäänud ja neile on jäetud suhteliselt vabad käed.
  Pangad tegelevad turu tead-liku alla- ja ülesviimisega, teenides selle pealt häid kasumeid. Kui väikeinvestoril pole võimalik börsil toimuva kohta pidevalt informatsiooni saada, siis on kasulikum mitte lasta pankadel endaga manipuleerida. Pärast aktsiate hindade langust pole mõtet kohe järgmisel päeval aktsiate müügiplaaniga panka joosta. Targem on võtta pikaajaline positsioon ja loobuda pankadega võidu spekuleerimisest. Võib kindel olla, et vastuseisu puhul pank versus väikeinvestor jääb kaotajaks viimane.
  Pikaajalise stabiilse languse ja börsikrahhi võib põhjustada mõni negatiivne majandusuudis. Praegu on majandus ja tööstus väga kiiresti kasvanud ning on loomulik, et paralleelselt majanduse kiire arenguga tõusevad ka aktsiate hinnad.
  Tagasilöök võib tulla siis, kui selgub, et majanduskasv pole mitte kümme vaid on 0,1 protsenti. Või tulevad Edgar Savisaare juhtimisel järgmistel riigikogu valimistel kindlalt võimule vasakpoolsed jõud.
  Toimetuse hinnangul läheb lähema aasta jooksul aktsiaturg kindlalt üles. Aasta lõpuks on aktsiaturul toimuvat kajastav Äripäeva indeks tõusnud praeguselt 1291,17 punktilt 1600 punktile ja aasta pärast on Äripäeva indeks juba jõudnud ületada 2500 punkti piiri.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.