24. september 1997 kell 22:00

Mister Jeen rääkis dollari 2,5% alla

Külm du?ina mõjus dollarile Jaapani aserahandusministri Eisuke Sakakibara (finantsturgudel tuntud rohkem hüüdnime Mr Jeen järgi) eilne teade, et pühapäevane seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) avaldus oli mõeldud tugeva hoiatusena valuutaturgudele. Juba varem, teisipäeva hilisõhtul, sai dollar esimese löögi USA aserahandusministrilt Lawrence Summersilt, kelle sõnul Jaapani kasvav kaubandusülejääk tekitab edasist muret ning turud peaksid muretsema saareriigi väikese sisetarbimise pärast. G7 kasutas tegelikult küllaltki mõõdukat tooni ning turud interpreteerisid avaldust kui rohelist tuld dollari tõusule. Hiljem, kui algul USA ning seejärel Jaapani aserahandusminister püüdsid avalduse kaalu suurendada, reageerisid turud valuliselt. Tegelikult on see hea näide, kuidas fundamentaalnäitajad näitavad üht, poliitikud ja kõrged riigiametnikud püüavad turgusid mõjutada käituma aga vastupidiselt ning valuutaturgudel käitutakse väga tihti mitte faktide, vaid emotsioonide põhjal. Taolise ärarääkimise musternäiteks oli ka eilne päev.

Nii langeski dollari kurss öö jooksul jeeni suhtes 2,5 protsendi võrra 120 jeenini eile hommikul. Saksa marga suhtes alustati 1,78 DEMi e 14,24 krooni tasemelt, keskpäeval langes USD isegi 1,770 marga e 14,16 kroonini, toibus aga peagi veidi ja päeva lõpul oli dollari kurss 1,774 marka e 14,19 krooni.

Dollari jälgedes liikusid ka Soome mark ja Rootsi kroon. Marga kurss langes eile õhtuks veidi, umbes 2,680 kroonini. Rootsi krooni langus oli samas suurusjärgus, s.t päeva lõpuks oli krooni kurss 1,877 krooni.

Hetkel kuum