• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ergonoomika muutub hädavajaduseks

  Töökoha mugavus ja töövahendite käepärane paigutus büroos muutub järjest aktuaalsemaks üha suureneva arvutikasutuse tõttu. Ameerikas, kus eeldatavasti kasutatakse kõige rohkem arvuteid maailmas, uurivad teadlased juba pikka aega arvuti mõju töökeskkonnale. Nii on välja selgitatud, et töövahendina kasutatavate arvutite hulk on suurenud 10 aasta jooksul neli korda -- 20 miljonilt 80 miljonile.
  1997. aastaks töötas igast kümnest bürootöötajast üheksa arvutiga, kusjuures neist 42% kasutas arvutit aktiivselt, s.o enam kui neli tundi päevas.
  Arvuti on küll kasulik töövahend, kuid põhjustab üha rohkem iseloomulikke haiguseid. Põhiliselt tulenevad haigused ühe koha peal istumisest, nn kumulatiivsed lihase- ja liigesehaigused, või pärinevad tõved arvuti iseärasustest.
  Teadlased on tuvastanud, et 70% kontoritöötajatest kurdavad silma- ja sama palju ka peavalu üle, 15% kaebavad seljavalusid ja neist ravile satub 3% inimestest.
  Töökohta korralda aitavaid ergonoomilisi tooteid võib vajaduste järgi jagada kolme rühma.
  Füüsiliselt tööd kergendavad tooted. Siia kuuluvad arvutiklaviatuuri randmetoed, lihaseid lõdvestavad jala- ja seljatoed, silmade kõrgusel asetsevad dokumendihoidjad ja ekraanifiltrid.
  Viimasel ajal räägitakse psühholoogilisi vajadusi rahuldavatest vahenditest, nagu näiteks andmekaitsefilter, mis vabastab infotöötleja stressist. Samuti kasutatakse keskkonna vajadusi rahuldavaid tooteid, nagu individuaalsed õhupuhastid allergeenide või tolmu vastu ja kohtvalgustid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.