5. november 1997 kell 22:00

Kas valitsus peaks jätkama koostööd NRG Energyga?

POOLT

Ma arvan, et see on heakskiitu vääriv sündmus, sest selle peale on juba nii palju vahendeid kulutatud, selle peale on juba tehtud äriplaan.

Ja kui valitsus äriplaani vastu ei võtnud, seda tehti ilmselt poliitilistel põhjustel, siis see on juba täiesti teine küsimus. Aga kuna NRG Energyga on koos töötatud tükk aega ja ameeriklased valdavad seda küsimust hästi, siis on järelikult see asi vaja kuidagimoodi ühele poole viia ja siis otsustada. Sest praegu otsustada tegelikult ikkagi ju ei saa.

Miinuspooled valitsevad rohkem poliitilisel pinnal, riikidevahelistes suhetes. Tegelikult vedasid Eesti ametnikud ameeriklasi alt. Punkt üks on see, et Eesti ametnikud ei ajanud korrektselt asja ja see ei ole ilus.

Punkt kaks -- NRG Energy on küllaltki esinduslik firma ja temaga tuleb väga korrektselt asju ajada.

Ja punkt kolm -- tegelikult oleks võinud selle otsuse muidugi kohe vastu võtta ja nii olekski pidanud tegema. Aga kuna meil on vähemusvalitsus ja suhteliselt nõrk, siis hakkab see iga sammu peale värisema.

VASTU

Minu isiklik arvamus on see, et mina pooldaks avalikku konkurssi. Teisest küljest on valitsus oma otsuse teinud ja kui ameeriklased sellega nõus on, siis asi lihtsalt läheb seda rada.

Avalik konkurss annaks õigema hinna asjale. Kole raske on ikkagi müüa kaupa, kui tema hinda ei tea. Kui jälgida ka neid arvamusi, mida siin eesti teadlased on välja pakkunud jaamade hinna suhtes, ja tellitud audiitorihinnangut, siis need lähevad üsna tugevalt lahku.

Praegu oleme müümas kaupa, mille hinda me tegelikult ei tea. Võib-olla me võiks ta eest saada rohkem. Võib-olla ka vähem.

Avaliku pakkumisega tekiksid üksiküritajad, aga tekiksid ka konsortsiumid, kelle jõud jaamadega midagi ette võtta oleks võib-olla suurem. Nii või teisiti, see annaks asjale läbipaistvust.

Üsna mitu firmat on huvi tundnud ja ilmselt neid tuleks veel, kui asi avalik oleks.

Veel olen ma seda meelt, et elektrijaamad tuleks müüa ükshaaval. Sellepärast, et tegemist on täiesti erisuguste jaamadega. Ja on neid, kes ütlevad, et üks on efektiivsem ja teine ebaefektiivsem. Aga lõppude lõpuks on asi niimoodi, et miks peaks elektritarbija kinni maksma ka ebaefektiivsema poole.

Hetkel kuum