4. jaanuar 1998 kell 22:00

Turukaup kontrolli alla

Uue eeskirja kohaselt ei tohi turgudel enam müüa tubakat ja tubakatooteid, kassette, arvutiprogramme andmekandjatel, garantiiaega nõudvaid tööstuskaupu, komisjonimüüki võetud kaupu, kodustes tingimustes valmistatud liha-, kala- ja piimatooteid, veterinaarinspektsioonis registreerimata ettevõttest pärinevaid toiduaineid, hane- ja pardimune ning naftasaadusi.

Kodustes tingimustes valmistatud köögiviljast võib turgudel müüa vaid hapukapsast ning hapu- ja soolakurki.

ASi Combinent tegevdirektor Aivar Leinemann on varem öelnud, et turgudel ei muuda uue eeskirja kehtestamine midagi, sest turud nimetavad seepeale end ümber kaubanduskeskusteks. «Tegelikult müüvad kõik samasugust kaupa ka edaspidi,» sõnas ta.

Turukaubandust reguleeriva eeskirja ette valmistanud majandusministeeriumi siseturu osakonna juhataja Tiit Maidre ütles, et eesmärk pole tänavakauplemist ära keelata, vaid seda kontrollima hakata.

«Üritame kaitsta tarbijat, et ta turult näiteks riknenud kaupa ei saaks osta,» sõnas Maidre.

Mustamäel asuva Retke turu omanik Vello Priskus leidis, et valitsuse eeskiri on vastuolus konkurentsiseadusega. «Osa turgusid läheb ilmselt pankrotti, osa neist nimetab end ümber kaubatänavateks,» lisas Priskus. «Küll leitakse võimalus, kuidas ennast välja keerutada.»

Majandusministeeriumi hinnangul jäi Eesti turgudelt eelmisel aastal saamata umbes saja miljoni krooni eest käibemaksu. «Pärast turukaubandust reguleeriva eeskirja kehtestamist peaks saamata käibemaks vähenema 20 miljonile kroonile,» ütles Tiit Maidre.

Hetkel kuum