21. jaanuar 1998 kell 22:00

Kaks panka lükkas optsiooni edasi

Lepinguid sõlmivad turuliidrina Hansapank, kellele langeb üle 80 protsendi tehingute mahust, ning enam-vähem võrdsete osadega Hoiupank ja Tallinna Pank. Optsioonilepinguga ostab klient endale õiguse mingil ajahetkel tulevikus osta või müüa kindla hulga väärtpabereid kokkulepitud hinnaga.

Forekspank kavatses tehingutega alustada juba sügisel, kuid panga investeeringute direktori Jens Haugi sõnul nurjas plaanid börsikrahh. Ta lisas, et tehniliselt on pank valmis optsioonitehinguid alustama kohe.

Haug möönis, et küsimus on taas päevakorral, kuid kindlat kuupäeva on vara öelda. Tema sõnul alustatakse tehingutega, kui ollakse kindlad, et sellega ei kaasne liigseid riske.

Ühispanga kapitaliturgude spetsialisti Aivo Kanguse ütlusel kaasneb pangale optsioonilepingutega suur risk. Ostuoptsioonide puhul on pangal kohustus müüa, teisel poolel vaid õigus osta.

Ühispank ei ole veel tehniliselt valmis optsioonilepinguid sõlmima, ütles Kangus. Tema sõnul on programmid küll välja valitud ja praegu käib juurutamine, kuid enne paari kuu möödumist ei juhtu midagi.

Jaanuari alguse seisuga oli Tallinna börsi andmetel börsiliikmete kirjutatud optsioonide maht lepinguhindades 439 mln krooni, sellest enamik ostuoptsioonid.

Hetkel kuum