12. veebruar 1998 kell 22:00

USA aktsiad ikka tõusevad

Kauplemine Riia börsil vajus taas unne. Aktsiate hinnad liikusid napilt ning kauplemiskäibed olid enam kui tagasihoidlikud. Ainsaks eredamaks laiguks oli RTF, mis avaldas 1997. aasta väga tugeva kasumi ning tõusis uudise peale kolm santiimi. RTF oli ka päeva aktiivseim 47 000-latise käibega. Peale kauplemise lõppu tuli ka Unibanka teade 646 000-latisest jaanuarikasumist ning maaklerite arvates võivad need kaks firmat teenida täna tavapärasest veidi enam tähelepanu isegi kui see aktiviseerumine on vaid hetkeline.

Pärast pikka ja vaevalist langust näitasid Leedu aktsiad neljapäeval taas mõningast tõusutendentsi ning pisut elavnes ka kauplemine, ehkki lõviosa käibest liikus börsivälise süsteemi kaudu. Põhinimekirjas oli ainsaks tõusjaks siiski Hermis. Vilniuse pangaga vaevalt kaubeldi, sest täna peaks välja tulema tema jaanuari majandustulemused ja investorid jäid seetõttu kõrvale. Lähema tuleviku suhtes ilmutati ettevaatlikku optimismi, ehkki välisinvestorite äkilist ilmumist turule pole seni täheldatud.

Eile ennustatud kerge korrektsioon Vene turul tuligi. Maaklerid ennustavad aga languse jätkumist, arvestades mitmeid negatiivseid uudiseid mis päeva jooksul turule jõudsid. Nende hulgas olid teade Rostelekomi uue aktsiaemissiooni kohta ning reitinguagentuuri Fitch IBCA teade kavandatava reitngu alandamise kohta.

USA aktsiad jätkasid kolmapäeval liikumist rekordkursil ning Dow tõusis esmakordselt üle 8300 punkti. Kauplemiskäive langes veidi võrreldes viimaste päevadega ning analüütikute arvates pidasid paljud pausi hindamaks kainelt kujunenud situatsiooni. Müügisurve puudumine viitas siiski võimalusele, et tõus jätkub ka lähipäevil. Nädala lõpp toob turule ka uut makromajandusinfot, näiteks viimased jaemüügiandmed, ning see võib turu meeleolu mõjutada, samuti kui Rubini ja Greenspani esinemised senatis.

Hetkel kuum