19. veebruar 1998 kell 22:00

Hansapank jäi omakapitali suurendamisega hätta

«Hoiupank oli ülekapitaliseeritud ja meie allpool seda piiri, mida ise tahame näha,» selgitas kuueaastase allutatud laenukohustuse võtmist Erkki Raasuke Hansapanga intressitoodete ja finantsriskide osakonnast.

Panga laenuportfelli suurendamisele seab piiri Eesti Panga kehtestatud kümneprotsendiline kapitali adekvaatsuse nõue, mis väljendab panga omakapitali suhet riskiga kaalutud varadesse, mille moodustavad peamiselt laenud. Hoiupanga kapitali adekvaatsuse määr on ligi 20 protsenti, Hansapanga sellekohane näitaja oli jaanuari lõpu seisuga 11,4 protsenti.

«See on Hansapangale sildtehing kuni aktsiaemissioonini, mis jäi eelmisel aastal ära,» kommenteeris Raasuke. Hansapank loodab emissiooni korraldada tänavu kevadsuvel. Emissiooni peab kinnitama ka aktsionäride üldkoosolek, mis toimub 5. aprillil. Raasuke kinnitas, et emissiooniks peavad panga aktsionärid alandama eelmisel aastal kinnitatud 205kroonist aktsia hinda.

Millise hinnaga kavatseb Hansapank aktsiaid emiteerida, on Raasukese sõnul veel vara spekuleerida. «Turuhind on parim indikaator,» tunnistas ta. Eile oli Hansapanga aktsia sulgemishind Tallinna börsil 113 krooni.

Panga normaalse kasvu jätkumisel ei piisa Hoiupangalt võetud laenust eriti kaua nõutava kapitali adekvaatsuse säilitamiseks, tõdes Hansapanga ökonomist Margus Kisel BNSile.

Hansapank Eesti peadirektor Indrek Neivelt kinnitas, et panga kapitali adekvaatsus on täidetud ka ilma allutatud laenuta. «Sellel kuul ja järgmisel kuul ka,» väitis ta.

Eelmise aasta lõpul laenas Hoiupank välismaalt kokku 1,2 miljardit krooni, millest poole jõudis pank välja laenata. Liiga suur kapitali adekvaatsus näitab küll Hoiupanga väikest riski, kuid samas toodab see panga omanikele vähe kasumit.

Erkki Raasukese sõnul kavatseb Hansapank tagastada Hoiupangale laenu aasta pärast. Ta ütles, et sisuliselt võib eile sõlmitud kuueaastast allutatud laenu lepingut käsitleda ka kui 1+5 aasta pikkust laenu. «Enne kui algavad viis viimast aastat, on laenu lihtne tagasi maksta,» ütles Raasuke.

Hetkel kuum