Automüügifirma võlgneb osanikele 15 mln krooni

03. märts 1998, 00:00

Reedel andis võlgade sissenõudja AS Inkasso Tartu maakohtusse hagiavalduse, milles nõuab OÜ-lt EAG Autokeskus lepingujärgseid intresse 8000 krooni ulatuses. See hagiavaldus on esimene seaduslik samm üle 2 aasta tegutsenud laenukontori rahastamispüramiidi kokkukukkumisel. Firma uksele on kleebitud silt, milles antakse teada, et inimesed on vabatahtlikud investorid. Firma vabandab raha tagasimaksmisel tekkinud viivituste pärast ja teatab väljamaksete alustamisest pärast 1. aprilli.

Kui OÜ EAG Autokeskus pankrot välja kuulutatakse, on tegu Eesti ühe suurema eraisikuid puudutava pankrotiga pärast Tartu Kommertspanga ja Otepää Ühispanga likvideerimist.

«Tütar ütles mulle küll, et niisugusesse kohta viib raha ainult see, kellel kruvid peas logisevad, aga ma ei kuulanud teda,» kurtis südamehaige vanem proua, kellel on laenulepingu kohaselt saada 5000 krooni.

«Arvan, et meie klientidest 90% on pensionärid ja mõned neist on siia toonud isegi oma eluaseme pantimisest saadud raha,» ütles OÜ EAG Autokeskus juhatuse liige ja üks omanik Aleksander Petru?enkov eile. Tema sõnul sai firma pakkuda 7--8% suurust kuuintressi, sest autode müük tasus end väga hästi ära.

«Raskustesse sattusime pärast börsi- ja pangakriisi, sest inimesed hakkasid oma raha meie juurest välja võtma ja ka autode müük vähenes märgatavalt,» ütles Petru?enkov.

«Me pole metsa jooksnud ega välismaale põgenenud, räägin iga päev inimestega ja püüan olukorda stabiliseerida,» tunnistas Petru?enkov. Tema sõnul on osa võlausaldajaid pöördunud ka allmaailma poole, et oma raha tagasi saada. «Tänagi käis siin kümmekond kantpead mulle oma raha tagasisaamise meetodeid tutvustamas,» ütles paistes silmaalustega Petru?enkov närviliselt suitsu tõmmates ja lootis, et teda maha ei lööda.

«Et EAG vastu on väidetavalt nõudeid rohkem kui tuhandel inimesel ja firma varanduslik seis pole teada, siis ei taha ja ei jõuakski meie nende nõuetega eriti tegelda,» ütles ASi Inkasso juhataja Agu Teeveer.

«Ka meie poole on seoses EAG Autokeskusele antud laenudega päris palju pöördutud, kuid oleme soovitanud inimestel oma murega majanduspolitseisse minna,» ütles võlgu tagasi saada aitava OÜ Raidman direktor Urmas Kisand. Tema sõnul on näiteid kahtlaste laenukontorite pankrottidest piisavalt, kuid ikkagi usaldavad inimesed kopsakate intresside pakkujaid ja riskivad oma raha kaotamisega.

OÜ EAG Autokeskus omanikud on Eha ja Aleksander Petru?enkov ning Georg Tepp. Postimehes reklaamitud 7% intress kuus tõi automüüjate juurde palju huvilisi. Väidetavalt kasvatasid selles firmas oma sissetulekuid mitmed Tartu taksojuhid ja soodne intress meelitas ligi ka kuritegeliku maailma esindajad.

Aleksander Petru?enkov loodab võlad tagasi maksta. Tema sõnul on Saksamaalt saabumas 4 miljoni krooni väärtuses kasutatud autosid, mille eest tuleb maksta alles kahe aasta pärast. Selle ajaga loodavad omanikud firma taas käima panna ja laenu tagasi maksta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing