10. mai 1998 kell 22:00

Ministrid äritsevad offshore-firmade varjus

Reedel avalikustatud ministrite majanduslike huvide deklaratsioonidest selgub, et peale siseminister Olari Taali pole enamikul valitsusliikmetest üldse väärtpabereid või on neid väga vähe.

Deklaratsiooni kohaselt pole ühtegi aktsiat rahandusminister Mart Opmannil, sotsiaalminister Tiiu Arol, haridusminister Mait Klaassenil, põllumajandusminister Andres Varikul, rahvastikuminister Andra Veidemannil, kaitseminister Andrus Öövelil ja regionaalminister Peep Arul.

Hoiupanga turgude asedirektori Ago Lauri hinnangul on väga tõenäoline, et nii ministrid kui veel mitmed prominendid on aktsiatega turul offshore-firmade kaudu. «Pole ju ka mõtet lasta ennast avalikult risti lüüa, sest kui saab avalikuks, et mõnel prominendil on palju aktsiaid, et jõua pärast ajalehtedest ära lugeda, et kust ta ikka nii palju raha sai ja millist infot kasutades aktsiaid ostis,» lausus Lauri.

Lauri lisas, et tegelikult on selline suhtumine väga rumal, sest prominentide aktsiate omamine näitab ka nende usku Eesti majanduse arengusse.

Majandusminister Jaak Leimann aga väitis, et ministritel pole lihtsalt raha aktsiate ostmiseks. «Klaassen on tulnud ülikoolist, Aro tervishoiust, Allik teatrimaailmast, Aru omavalitsusest jne. Kõigis neis valdkondades ei liigu just suuri rahasid,» märkis Leimann.

Leimann lisas, et on alati tauninud offshore-firmasid ja tema hinnangul tuleks nendega äri üldse mitte ajada. «Olen seitse aastat ausalt makse maksnud ja arvan, et toetan sellega Eesti riiki,» lausus ta.

Kõige varakam valitsusliige on endine Hoiupanga juhatuse esimees Olari Taal, kellele kuulub väärtpabereid 15,9 miljoni krooni väärtuses ja 418 hektarit maad koos hoonetega Läänemaal. Samas on Taal kõige suurem laenaja, olles Hoiupangale ja Hoiupanga Rahaturu Investeerimisfondile kokku võlgu 5,4 miljonit krooni. Ministri ametipalk on praegu 16 800 krooni, millest kätte saab 12 432 krooni.

Välisminister Toomas Hendrik Ilvesele kuulub Hansapanga ja Hoiupanga aktsiaid 44 250 krooni väärtuses ning Hansa Venemaa Kasvufondi osakuid 30 000 krooni väärtuses.

Majandusminister Jaak Leimannil on J.L. Konsultatsiooni osakuid ja OÜ Ukulane osakuid kokku 41 000 krooni väärtuses ning Saku õlletehase aktsiaid 1518 krooni väärtuses.

Teede- ja sideminister Raivo Varele kuulub Hüvitusfondi obligatsioone 7059 krooni eest ja Tallinna Panga aktsiaid 6575 krooni väärtuses. Keskkonnaminister Villu Reiljanil on OÜ Laudor osakuid 140 000 krooni väärtuses ja kultuuriminister Jaak Allikul üks Teasponi aktsia 500 krooni väärtuses. Justiitsminister Paul Varulil on enda advokaadibüroo 200 aktsiat.

Kõige vaesemad on majanduslike huvide deklaratsiooni kohaselt Varik ja Aru. Varikule ei kuulu ühtegi korterit, maja, sõidukit ega väärtpabereid. Ainsa kinnisvarana omab Varik 1,9 hektarit elamumaad Pärnu maakonnas. Arul on vaid 1971. aastal ehitatud ridaelamuboks Viljandis.

Hetkel kuum