27. mai 1998 kell 22:00

Vene rubla ohustab devalveerimine

USA rahandusminister Robert Rubin, kes US News and Wold Reporti andmetel on huvitatud nõrgast jeenist, mis olevat ainus viis Jaapani majanduse kollapsist päästmiseks, lükkas teisipäeval ajakirjas väidetu ümber. Minister väitis, et ta on üllatunud ajakirjas avaldatu üle, ning rõhutas, et Jaapani võimud on oma valuuta kiire languse pärast väga mures. Jaapanlaste muret jagavat ka USA rahandusministeerium.

Analüütikud usuvad siiski, et USA ajakirjas avaldatu sisaldab tubli annuse tõtt. Jaapani valuuta nõrgenemine suurendab nõudlust saareriigi kaupade järele ning see on ainus viis nende majanduse upitamiseks. Siseriikliku tarbimise stimuleerimine on jäänud esialgu eriliste tulemusteta.

Valuutakursside peamisteks mõjutajateks jäid eile siiski arenevad turud. Peale Jaapani ja Kagu-Aasia lisandusid probleemid endises idablokis. Sündmused algasid juba teisipäeval Ungaris uue valitsuse kokkupanekuga ning riigi keskpanga üllatusliku otsusega alandada intressimäärasid. Lisaks on probleeme Vene rublaga, mida ähvardab tõsiselt devalveerimise oht. Venemaa keskpank tõstis refinantseerimismäära seniselt 50 protsendilt 150-le. President Jeltsin kinnitas siiski, et rubla ei devalveerita. Teda toetas ka rahvusvahelise valuutafondi ekspert Venemaal John Odling-Smeelt, kelle sõnul pole devalveerimine vajalik. Mingisugune lahendus võib tulla juba täna, kui räägitakse läbi IMFiga Venemaa krediteerimise suhtes.

Pärast USA turgude avamist tõusis dollar, mis päeval liikus vahemikus 1,76--764 DEMi, kiiresti 1,780 margani.

Hetkel kuum