31. mai 1998 kell 22:00

Kas ettevõtetel on põhjust prognoosid üle vaadata?

Jah, ma arvan küll. See, et Hoiu muudab oma kasumiprognoosi, küllap see on pigem läbirääkimiste küsimus, väga tõenäoliselt Hoiut ei ole mõne aja pärast enam.

Mida varem anda õige signaal, seda parem. Hansapank on siiski päris ilusti graafikus olnud. Kuidas teistel õnnestub kasumiplaani täitmine, see on küll kahtlane.

Teisest küljest on Norma väga konservatiivse kasumiprognoosi andnud ja seetõttu küllap tal ei tule raskusi. Pangad võiksid küll hakata korrigeerima. Selles mõttes on Hoiupanga kasumiprognoosi muutus täiesti tervitatav.

Senini on neid öeldud liiga kergekäeli- selt. Rohkem on ta olnud ettevõtte juhtkonna soov näha mingit numbrit mingi aasta lõpuks.

Arvestades, kuidas Eesti pangad turul käituvad, võib sel mingit seost börsiga leida, aga see on pankadel erinev. Kellel on väärtpaberipositsioon ikkagi väga suur osa aktivatest, eks see on kurvemas situatsioonis.

Tööstusettevõtted paigutavad oma likviidseid vahendeid rahaturufondidesse, mida börsiliikumine küll ei mõjuta. Kahjuks ei ole turul noteeritud ühtegi maaklerfirmat, nendega võiks otseselt paralleele vedada.

Pangandus tegi aasta alguses suhteliselt suurt kasu arvestavad prognoosid. Varsti on viis kuud läbi, tulemused neid prognoose ei toeta. Seni on paraku meie lähiturud näidanud, et väärtpaberiturult on tänavu raske teenida. Pankade kasumiprognoosid ja kasumi saavutamine on tugevalt seotud nii Eesti-Läti-Leedu kui ka Venemaa väärtpaberiturgudega. Ei imesta, kui pangad oma prognoosid ümber vaatavad.

Tööstusettevõtteid ei tohiks aktsiaturud eriti puudutada. Konkreetselt aktsiapositsioone neil olulisel määral ei ole. Kui Venemaal vallandub totaalne majanduskriis, siis see on küll väike oht, sest suur osa meie tootjatest müüvad sinna oma kaupa.

Tööstusettevõtteid see ei tohiks mõjutada, kui mõjutab, on midagi valesti olnud. Pankasid ta kindlasti mõjutab, aga ei tohiks mõjutada nii suures mahus, et hakata prognoose ümber vaatama. Usun, et seda mõju ei käida välja enne, kui alles pärast poolaastatulemusi.

Selles mõttes on väga huvitav aeg, et börsiettevõtetest tervelt neli leiavad, et nende ühinemiskulud ja restruktureerimine on niivõrd suured ja erakorraline kahjum majandusaasta jooksul on nii suur, et aasta lõpuks on neil kasuminumber tõesti teine.

Kui neil ettevõtetel on loogiline põhjendus olemas, siis kõige õnnetumas seisukorras on ettevõtted, kes ei ühine aasta jooksul, ei restruktureeri ennast.

Hetkel kuum