3. juuni 1998 kell 22:00

Sidekatkestus halvas Lõuna-Eesti telefonid

Viljandimaal Nuia alevikus teetööde käigus ekskavaatoriga purustatud valgusoptiline kaabel jättis 5. mai keskpäeval viie tunni jooksul tummaks suurema osa Tartu telefonidest, sealhulgas operatiivtelefonid ning mitme Lõuna-Eesti maakonna telefonid. Samuti oli häiritud kaugvalimine ja oluliselt raskendatud elektrooniline ja mobiilside.

Hiljem kinnitas Eesti Telefon, et kui kaabel oleks sellelt kohalt läbi lõigatud järgmise aasta alguses, poleks firma kliendid midagi tähele pannud. Seni on kaabel dubleerimata.

Eesti Telefonile läks kaabli parandamine maksma 34 000 krooni, kokku on arvamata sidekatkestuse tõttu saamata jäänud tulu ja klientide kahjud. Otsese kahju lubas lõhkuja kinni maksta, kaudset kahju pole aga kelleltki sisse nõuda.

Suure sidekatkestuse kohta esitasid kolm riigikogu liiget arupärimise peaministrile. Selles küsitakse, kuivõrd võivad sellised juhtumid ohustada riigi julgeolekut. Mart Siimann ei ole arupärimisele veel vastanud. Olukord, kus piltlikult öeldes labidaga maasse lüües saab osa Eestit ülejäänud riigist ära lõigata, tuleb kiiresti lõpetada.

Eesti Telefoni juhid väitsid kohe pärast kaabli purunemist, et ilmselt tuleb edaspidi suurendada investeeringuid side dubleerimisele.

Eesti Telefoni võrgujuhtimiskeskuse avamisel mullu aprillis väitis keskuse juhataja Toivo Praakel, et sidekatkestuste tõttu on firmal jäänud saamata kümneid miljoneid kroone. Pisikesi katkestusi esineb iga päev.

Suuri telefonikaabli lõhkumisi on sel aastal ka varem juhtunud. 18. veebruaril purustas Küprose laev Eesti-Soome vahelise fiiberoptilise sidekaabli, tekitades kahju kolm miljonit krooni. Kuna kaabel on dubleeritud, siis tookord side ei katkenud.

Hetkel kuum