8. juuni 1998 kell 22:00

Forekspanga aktsia sööstis 20 protsenti alla

Hansapanga aktsiaturgude juht Tõnu Pekk ütles, et Forekspanga aktsia likviidsus on küllaltki väike. Kevadisel aktsionäride koosolekul lootis pank teenida aktsiaemissioonist 150 miljonit krooni, millest 90 miljonit pidi minema Moskva Pioneer-panga aktsiate ostuks.

Võrreldes Forekspanga aktsia hinda märtsi lõpul toimunud aktsionäride koosoleku ajal ja praegu, saaks pank sama arvu aktsiate emiteerimisel ainult kolmandiku planeeritud summast ehk pisut üle 50 miljoni krooni.

Forekspanga juhatuse esimees Ivar Lukk ütles, et kui aktsiaemissiooni läbikukkumine on tõenäoline, siis seda ei korraldata.

Lukk väitis, et kapitali adekvaatsuse probleemi pangal ei ole. Aprilli lõpus oli Forekspanga kapitali adekvaatsus 12,8 protsenti. Eesti Panga kehtestatud kapitali adekvaatsuse miinimummäär on 10 protsenti.

Hoiupanga aktsiaturgude asejuhataja Ago Lauri lausus, et börsil langevad nende aktsiate hinnad, mis on seotud Venemaaga või kauplemisega seal.

«Loomulikult mõjutas hindade langust ka Forekspanga kahjum ning Maapanga pankrot,» sõnas Lauri.

Vastates küsimusele, kas Forekspank võib samamoodi lõpetada kui Maapank, ütles Lauri, et tema seda küll ei usu. «Forekspank on tunduvalt paremini juhitud, nii et ma ei usu, et nad sellise õnnetuse otsa kukuvad,» ütles Lauri.

Forekspanga väärtus on Lauri sõnul panga professionaalne juhtkond ja tugev tegutsemine Venemaa turgudel. «See toob muidugi kaasa teise külje, kahjumid Vene turgudelt,» sõnas ta.

Reedel tühistas Forekspank mai 21,5 miljoni krooni suurust kahjumit arvestades oma 121 miljoni kroonise kasumiprognoosi. Esimese viie kuuga sai Forekspank 7,7 miljonit krooni kahjumit.

Ivar Lukk ütles reedel, et Forekspank on otsustanud vähendada väärtpaberite osakaalu panga aktivates ja suurendada panga tulu traditsioonilisest pangandustegevusest. Eile ütles Lukk, et aktsia hinna langusele ta sisulist põhjust ei näe. Lukk lausus, et Forekspanga aktsiate käive ei olnud eriti suur, kuid hinnamuutus oli tuntav.

Ühispanga aktsia hind oli eile börsi sulgemisel 39 krooni, langedes päevaga 10,86 protsenti. Hansapanga aktsia odavnes 7,45 protsenti, 60,16 kroonini. Suurim langeja oli Forekspanga järel Norma aktsia 19,19 protsendiga.

Enim kallines ASA Kindlustuse aktsia, 4,21 protsenti, 19,8 krooni tasemele.

«Kui üks pank läheb pankrotti, mõjub see tervele turule,» ütles Tõnu Pekk kogu pangandussektori langemise kohta börsil, vihjates Maapanga probleemidele.

Ago Lauri ütles, et turu edasist käitumist on võimatu prognoosida.

Hetkel kuum