Microsoft konkurentidel hambus

01. juuli 1998, 00:00

Paar korda nädalas jookseb keskmisest uudistekanalist läbi jutt sellest, kuidas Microsoftil kohtus läheb ja kui hästi või halvasti on inimkonna üllaste ideaalide kaitsjatel õnnestunud talle pasunasse anda. Kuigi uudis müüb, jääb minus närima kahtluseussike, et enamik keskmistest kasutajatest ei tea, mille ümber madin käib. Kuna MSi kirumine ja kividega loopimine on saanud üldrahvalikuks lõbustuseks, siis oleks vist kohane peamisest surmapatust ka võimalikult lihtsate sõnadega kirjutada.

Konkurents -- või täpsemalt selle mahatapmine on vist kõige suurem süüdistus, mis MSi kohal ripub. Juba Windows 95 väljatuleku ajal tahtis Microsoft panna sellega kaasa oma internetibrauseri, aga Netscape leidis, et see oleks tema suhtes ebaõiglane. Kuid see pole ka esimene kord. Juba Windowsi-eelsetel aegadel oli tavaks, et kui keegi tuli välja mõne uudse lahendusega, teatas MS kiiresti, et nende standardkomplektis tuleb see järgmise versiooniga tasuta kaasa. Parematel juhtudel tähendas see mõne populaarsust võitnud toote litsentseerimist -- tõsi, suhteliselt naeruväärse hinna eest -- kuid kui tarkvaratootja tingimustega ei nõustunud, siis kirjutati sama funktsiooni täitev programm ise.

Mis tootjatele paha, ei pruugi aga kasutajatele sugugi nii kehv olla. Meie ju kasutame seda lõpptoodet ja mulle meeldib, et ma ei pea Windowsile graafilist kasutajaliidest minema ostma Xeroxi või Apple'i käest. Võib fantaseerida, et tarkvaraturg oleks palju rikkam ja huvitavam, kui konkurents oleks vabam -- aga minu jaoks on softiuputus juba ammu alanud ja ma tõesti olen õnnelik, et ei pea müügihingedele uut arvutit installeerides panema sinna peale ka tosinat pisiutiliiti, mis igaüks midagi vajalikku teeb. Moraalsest kohusest vaba konkurentsi ees pruugin ma Netscape'i, aga see on ka ainus, mida ma teha viitsin.

Mida siis sellise jõhkra firma vastu ette võtta? Läheme Microlinki peakontori ette ja lehvitame loosungeid, et me oleksime rõõmsad, kui nad müüksid meile arvuteid, kus Win95 asemel oleks OS/2 või Linux (enamik lugejatest ei teagi, mis need on)? Loomulikult on ebaõiglane, et arvutivalmistaja ei tohi (jah, ei tohi, sest nii on väidetavasti kirjas MSiga sõlmitud lepingus) müüa ilma Win95ta arvutit -- aga mis seal parata, see lihtsalt kuulub hinna sisse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing