Koormav kaasavara

03. august 1998, 00:00

Pankade ühinemisprotsessid on edukalt seljataga: registrisse on kantud ka Ühispanga ja Tallinna Panga liitumine.

Ühispanga (ÜP) bilansimaht suurenes 14 miljardi kroonini. Nüüd kontrollib ÜP ligi 30 protsenti pangaturust, pakkudes arvestatavat konkurentsi Hansapangale. See on klientide poolelt vaadatuna hea näitaja.

ÜP võitis ka Maapanga krahhist: kaks kolmandikku inimestest ei võtnud riigi poolt ÜP kaudu makstud hüvitisi välja, need jäeti panka deposiiti.

Hea kõrval tõi Tallinna Pank ÜPsse kaasa mitu ebameeldivat kohustust, mis jäävad pikaks ajaks koormama uut panka.

AS Levicom emiteeris Tallinna Panga vahendusel 107,8 miljoni krooni eest võlakirju, et refinantseerida eelmist, 90miljonilist emissiooni. Tallinna Pank lõi pretsedendi, jättes laenu tagasimaksmise tähtaja lahti. Levicomi majandusraskustele viitab kõrge intressimäär, 25%.

Tallinna Panga kaasavara hulgas on ka ligi 30-miljoniline laen perekond Sõnajalgadele. ÜP pikendas tagasimaksmise täht-aega poole aasta võrra. Sõnajalgade firmal ESTV on kohustusi 60 miljoni ringis. Nähtavasti on TV1 aeg ümber saamas, lisaaeg pikendab vaid agooniat.

Üks selline kogemus on ÜP-l Põhja-Eesti Pangaga liitumise ajast -- Koit Kaaristu väetiseprojekt. Äri ei käivitunud, 62,1miljonilisest projektist kompenseeris riik 37 miljonit, osa kohustusi jäi ÜP-le.

Tegelemine põhitege-vusalaga, nagu soovitas ÜP president Ain Hanschmidt, polegi nii lihtne, vahel tuleb pangalgi väetiseäri ajada või telekanalit pidada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing