26. august 1998 kell 22:00

Hüvitusfond ei tunnista raha kantimist Maapangast

Audiitori hinnang tugineb puudulikule dokumentatsioonile

Viimase kuu aja jooksul on ilmunud mitmes Eesti juhtivas ajalehes artikleid, kus kahtlustatakse Hüvitusfondi Maapanga juhtkonna abistamises pangast raha väljatoomisel.

Hüvitusfondi nõukogu valis esmaspäeval uueks juhatuse liikmeks fondi tütarfirma HF Kapitali juhataja Margus Uudami. Uudamist saab ühtlasi uus finantsdivisjoni direktor, sõnas Arle Mölder. Endine Hüvitusfondi finantsdirektor, väidetavalt raha kantimisest samuti teadlik olnud Andres Männart jätkab ettevõtte arendusdirektorina.

Hüvitusfondi juhatuse esimees Arle Mölder kinnitas, et tema juhitav firma ei ole Maapangast raha välja kantinud. «Ühtegi tehingut pole me ajakirjanduses nimetatud offshore-firmadega teinud, nimed Brensfield Company ning Randel Marketing ei ütle mulle mitte midagi,» lausus Mölder.

Hoolimata fondi juhi kinnitustest märgitakse Maapanga sisekontrollitalituse raportites, et nimetatud offshore-firmad teenisid 17,3 miljonit krooni Hüvitusfondi, Maapanga ja offshore-firmade vahel sõlmitud aktsiate ostu-müügitehingutest. Maapanga bilansis kajastusid tehingud nõnda, et osapoolteks olid offshore-firmast klient ning Hüvitusfond.

Mölder eitas ka Maapanga ja Hüvitusfondi vahelise repolepingu olemasolu, mille kohaselt andis fond eelmise aasta lõpus pangale 100 miljoni krooni suuruse aktsiaportfelli eest 24 miljonit krooni laenu. Maapanga dokumentide kohaselt on selline repotehing siiski tehtud. Juhul kui leping on sõlmitud, võitis Hüvitusfond 76 miljonit krooni, sest Maapanga krahhi ajaks polnud võlgnevusi tasutud ning aktsiad jäid fondile.

Mölder lausus, et tema huvi pole Hüvitusfondi nime puhtaks pesemine, vaid lihtsalt avalikkuse informeerimine audiitorfirma Price WaterhouseCoopersi sõltumatu hinnangu tulemustest, mille põhjal pole Hüvitusfond pettustega seotud.

Audiitorfirma juhatuse liige Mart Habakuk ütles, et nende poolt uuritud piiratud hulga dokumentide järgi pole Hüvitusfond pangapettustes osalenud.

Samas tõdes Habakuk, et Maapanga sisekontrollitalituse raporteid neil saada ei õnnestunud.

Price WaterhouseCoopersi sõltumatu hinnangu kokkuvõttes on märge, et juhul kui ASil Maapank on täiendavat dokumentatsiooni eeltoodud tehingute kohta, siis on võimalik, et esitatud järeldused võivad muutuda.

Hetkel kuum