• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mis saab Hansapanga aktsiast?

  Esialgu ei saa temast midagi. Olulisi hin-nakõikumisi nende faktide valguses oodata ei ole. Kõrgperiood, kus Hansapanga aktsia käive ulatus üle 100 miljoni päevas, on möödas. Aktsia jälgib jälle turu üldist trendi. Hansapanga üks suuromanik on ennast konkretiseerinud, pank saab suure välisinvestori. See kõik on positiivne, aga mitte sedavõrd, et põhjustaks aktsia hinna järsu tõusu.
  Kui vabalt kaubaldavaid aktsiaid jääb alla 25%, sõltub, mis seisukoha võtab börsi noteerimiskomisjon, tegemist on poliitilise otsusega. Arvan, et Hansapanga aktsia on piisavalt suur ja likviidne, tema lubamine ka tingimuslikult börsile jääda oleks põhjendatud.
  Börsile jäämise küsimus ei tule niipea päe-vakorda, sest kui Hansapanka enam börsil ei ole, siis mis meil on? Börsi juht on ka öelnud, et reegleid võib ümber teha. Teisest küljest Hansapanga vabalt kaubeldav 20 või 25% on väga suur osa. Hansa lahkumist ei taha ei börs ega investorid.
  Uudis ei ole negatiivne. Küsimus on selles, et Swedbank on öelnud, et hoiab tavaliselt 25-30protsendilist osalust. Küsimus on, kuhu ta ülejäänu paneb. Arvan ja loodan, et nad ei viska seda börsile. Tõenäoliselt otsitakse mõni teine strateegililne investor või lähevad aktsiad mõnele fondile.
  Ainuke häda on selles, kui see osalus nii suureks läheb, et ei jää enam midagi börsile.
  Muidu on ju kõik kena, aga eks siin kannatajaks pooleks väikeaktsionärid jälle jäävad.
  Börsil on Hansapank olnud põhitegija, teised on kiiluvees läinud. Nii et kui juhtub, et Hansapank lahkubTallinna börsilt, sätib see kindlasti ka börsi enese saatuse küsimärgi alla.
  Aga pikemas perspektiivis, ega Tallinna börsile iseseisvalt väga pikka elu ennustada ei saa. Kas pannakse Balti börsid kokku või ühineb ta millegi muuga. Ta on niivõrd kergelt manipuleeritav, et ega siin sellist ilusat börsimängu ei saa olla. Võib-olla Hansapanga lahkumine võib seda ühinemise protsessi veel kiirendada.
  Üks asi on see, kui palju tema turuväärtus on, teine aga, mis saab Hansapanga aktsiast kui börsiaktsiast. Ausalt öeldes me võime täna rääkida Tallinna börsist kui ainult ühe aktsia börsist. Sellisel puhul on tegemist siiski suuresti näiliku börsiga, millest mingeid järeldusi majanduse osas teha ei saa. Pigem võib börs esitada väärinformatsiooni majanduse kohta. Minu jaoks ei ole Tallinna börs Eesti majandust esindav. See on analoogne, kui me hakkame rääkima Saksamaa puhul Kieli börsist.
  Mis seal ikka. Veel on küsimus, mis saab Hansapangast -- kas me võime rääkida juba üheselt Swedbanki tütarpangast või mitte. See, et täna on Hansapank jaotatud kahe Rootsi panga vahel ja on homme ühe panga käes, ega seal tegelikult mingit vahet ei ole.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.