• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Panganduse tublid kaptenid ja tüürimehed

  Kui Eestis laevu juhiksid sama tublid kaptenid ja tüürimehed, nagu juhivad panku, eelistaks enamik reisijaist ise sihtpunkti ujuda. Panku me ometi kasutame, valikut pole.
  Keegi ei imestaks, kui homme oleks ka Eesti Panga ukse taga luud ja silt «pankrot». Ettevõtjad peaks mäletama, kuidas Eesti Panga välisoperatsioonide valitsus (seal pidi tollase seaduse järgi iga ettevõte oma valuutat hoidma) läks üle Põhja-Eesti Panka. Ja kui ettevõtete raha seal oli, kuulutatiPEPile moratoorium. Eesti Panga tollane president Siim Kallas teatas, et ettevõtetel on lootust tagasi saada võib-olla 10%. Õnneks läks paremini.
  Nüüd on teised kaptenid ja tüürimehed. Pankurid on omandanud hiilgavad teadmised marmorist ja klaasist. Euroopa panganduskeskuste ja meie vahel on vaid üks erinevus -- seal on pangahoonetes pangad, kuhu ettevõtja julgeb raha panna.
  Kuhu Eesti ettevõtja oma firma raha julgeks kasvõi ööpäevaks hoiule anda? Ilmselt mitte panka. Kui üks Maapanga pankrotist kibestunud naljahammas soovitas, et pangas võiks hoida ainult laene, oli tal vist õigus. Asutused, kust kaob10 miljonit dollarit või 100 miljonit krooni, usaldust ei ärata.
  Ettevõtja ei saa kontrollida, kas pankur tema raha õigesti kasutab, vaid peab pankurit pea pimesi usaldama. On ütlus -- usalda, aga kontrolli! Pankur ei usalda, aga kontrollib kogu aeg.
  Kui ettevõtja laenab pangast raha, peab ta garanteerima laenu firma rahaga, isikliku varaga jne. Sisuliselt laenab ettevõtja iga pangatehingu puhul pangale oma raha. Ilma garantiita. Olen näinud küllalt vaesunud ettevõtjaid, kelle isiklik vara tagastamata laenu katteks läinud, aga pole veel näinud ühtegi vaesunud pankurit.
  Ükskõik, kui suure rahalastiga on pangalaevukesed põhja läinud, uljad kaptenid ja tüürimehed on alati kuiva jalaga maale saanud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.