• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pangandussektor vaevleb tõsises kriisis

  Ebahuvitavalt ja vaikse kauplemisega alanud möödunud börsinädal lõppes äärmiselt sündmusterohkelt ja lausa tormiliselt. Kauplemisaktiivsus ja päevakäibed jäid siiski ka nädala lõpus tagasihoidlikuks.
  Investorite meelehärmiks ei tähendanud möödunud nädala tormiline lõpp sugugi aktsiahindade tõusu. Aktsiaturu seisukohast oli tegemist küllaltki negatiivsete uudistega, mis praeguses ebakindlas turusituatsioonis tõid kaasa ka hindade kiire languse.
  Nagu viimasel ajal kombeks, keerlesid sündmused taas pangasektori ümber. Otsa tegi lahti kolmapäeval Swedbank, kes teavitas avalikkust kokkuleppele jõudmisest SEBiga (endine S-E-Banken) viimase osaluse loovutamise kohta. Pikemas perspektiivis kahtlemata pangale kasuks tulev otsus (strateegilise arengu määrab üks tugev omanik, mitte kaks omavahel võitlevat omanikku) ei andnud sugugi positiivset impulssi väga lühiajalises perspektiivis kauplevale investorile Tallinna börsil.
  Järgmisel hommikul vallanduski tugev spekulatiivne müügisurve kartuses, et Swedbank hakkab oma ligi 50 protsendini kasvanud osalust Hansapangas vähemaks müüma. Kuigi pank on kavatsuse vähendada osalus Hansapangas 30--35 protsendini selgelt välja öelnud, on väga vähetõenäoline, et seda tehakse Tallinna börsi vahendusel. Räägitud on veel ühe väiksema strateegilise investori kaasamisest.
  Kolmapäeva õhtul oli maaklerite sõnul märgata müügisurvet ka pikaajalisemate investrite poolt. Vaevalt aga suurem osa turuosalistest oskas ette näha, mis nädala kahel viimasel päeval toimuma hakkab.
  Neljapäeva hommikul peatas börs kauplemise Forekspanga aktsiaga, mille järel tegeleti kogu päeva peaasjalikult spekulatsioonide kuulamise ja levitamisega. Kõik see kajastus hästi ka börsil, kus päevakäive jäi nädala madalaimaks (13,5 mln kr) ja hinnatase püsis stabiilselt hommikusel avamisjärgsel tasemel (mis oli küll pea 5,5% madalamal kolmapäevaõhtusest sulgemistasemest). Huvitav on aga küllalt suur tehingute arv (378), mis viitab väikeinvestorite suurele aktiivsusele.
  Õhtuks lisandus kahtlusaluste nimekirja ka EVEA Pank ja kui hilisõhtul selgusid pikalt koos istunud Eesti Panga nõukogu otsused, valmistasid need juba pigem kergendust -- seda muidugi mitte EVEA ja Forekspanga aktsionäridele.
  Karm otsus saata EVEA Pank pankrotti tuli kindlasti paljudele suure üllatusena. Oldi teadlikud pankade Venemaaga seoses tekkinud probleemidest, kuid et asi on nii hull, ei osanud ka paljud spetsialistid arvata. Ei osanud ka veel nädal tagasi EVEA Panka suurt rahasüsti plaaninud Ernesto Preatoni, kelle meelemuutus saigi pangale saatuslikuks. EVEA pankurid teatasid reedel, et teevad jätkuvalt tööd välisinvestori leidmiseks, kuid panganduslitsents on neilt võetud ja edasi tuleb käituda juba nagu uue panga loomisel. Raske uskuda, et asjast asja saab.
  Kergem olukord pole ka kõrgetelt pangahärradelt armu leidnud Forekspangal. Kuigi pank liidetakse Investeerimispangaga ja Eesti Pank sekkub lähemal ajal tugevasti tekkiva panga juhtimisse, andes nii projektile nagu riigi garantii, on kliendid kindlasti uue moodustise suhtes ettevaatlikud. Aktsionärid on oma kaotuse nagunii saanud ja ilmselt üritavad lahkuda uppuvalt laevalt nii kiiresti kui võimalik. Kõik see tähendab tõenäoliselt kahe pangaaktsia börsilt kadumist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Ampler avas Berliinis uue peakorteri
Elektrijalgrattaid tootev Ampler Bikes avas uue peakorteri ja esinduspoe Berliinis ning on tulevikus osas positiivne, vahendab ettevõtte uudises.
Elektrijalgrattaid tootev Ampler Bikes avas uue peakorteri ja esinduspoe Berliinis ning on tulevikus osas positiivne, vahendab ettevõtte uudises.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.