27. oktoober 1998 kell 22:00

EVEA Pank läheb hoiustajate raha kallale

«Meil on neli võimalust, hoiuste arvel ostavad hoiustajad välja eurobondid, annavad meile allutatud laenu, märgivad emissiooni või me ei tee üldse midagi,» rääkis Beilinson eilsel panga juhatuse pressikonverentsil.

Beilinson väitis, et panga bilansis olevaid Vene valitsuse dollari baasil võetud võlakirju ehk eurobonde pakutakse müügiks nende nominaalväärtusega. Beilinson lisas, et ta usub, et panga töö taastatakse täies mahus.

Beilinson väitis, et kõik, mis praegu pangas toimub, on kooskõlas pankrotihalduriga. EVEA Panga juhatus kavatseb esitada oma tegevuskava ka keskpangale ja ootab keskpanga nõusolekut sellele.

Beilinson väitis, et EVEA Pangal ei jää tegemata ka varem lubatud 12,5 miljoni uue aktsia emiteerimine.

«Investor on reaalselt olemas, see on Londoni börsil noteeritud ettevõte, rohkem ma praegu öelda ei saa,» teatas Beilinson.

Ta avaldas lootust, et panga uue investori nimi avalikustatakse enne 6. novembrit, kui toimub esimene kohtuistung EVEA Panga pankrotiasjas.

Kui hoiustajatele tehakse täiendav aktsiaemissioon, emiteeritakse veel 1,5 miljonit aktsiat, lisas Beilinson.

EVEA Panga juhatuse liikme, kunagise pangainspektsiooni juhi Margus Tilga sõnul ületavad hoiused EVEA Pangas lunastatavate võlakirjade väärtuse. «Pangas on nõudmiseni hoiuseid 140 miljonit krooni ja tähtajalisi hoiuseid 315 miljonit krooni,» ütles Tilga.

Anatoli Beilinson leidis, et kolme väikepanga, ERA Panga, EVEA Panga ja Krediidipanga ühendamise idee on hea. «Konkreetsemalt ei saa ma vastata, sest täidame meile nõukogu poolt antud ülesannet panka päästa,» sõnas Beilinson.

Krediidipanga president Rein Otsason ütles, et kuigi tegemist on keerulise protseduuriga, pole kolme väikepanga ühendamine välistatud. ERA Panga suuromanikku Andres Bergmanni ei õnnestunud eile tabada.

Eesti Pank kuulutas EVEA Panga pankrotimenetluse välja oktoobri alguses.

Hetkel kuum