17. november 1998 kell 22:00

Metsaseaduse arutelu jääb pooleli

Eraettevõtjaid ühendav metsatööstuse liit on seisukohal, et metsaseadusega määratud riigi tulundustegevus metsa müügil tekitab riigimetsade majandamise keskuse näol monopoli ja ebaterve konkurentsi.

Pöördumises riigikogu poole nõuab liit, et riik ei tegeleks suuremahulise äriga, sest loodav sadadesse miljonitesse kroonidesse ulatuva käibega organisatsioon ei vastuta oma tegevuse tagajärgede eest.

Ettevõtjad pole nõus ka metsaametnike sooviga suurendada senise kasvava metsa müügi asemel metsamaterjali müüki sortimentidena, mis nõuab metsa langetamist, tükeldamist ning sorteerimist palgi-, paberi- ja küttepuuks.

«Sama hästi võiks riik pakkuda kaluritele püügiloa asemel konserve räim tomatis ja Tallinna kilusid,» võrdles metsatööstuse liidu juhatuse esimees Erki Unn, kes juhib Eesti suuremate metsavarujate hulka kuuluvat ASi Mets & Puu.

«Meil on põhimõtteliselt erinev arusaam riigimetsa majandamisest,» möönis metsaameti peadirektor Andres Talijärv. Tema sõnul on riigi eesmärk müüa kasvava metsa asemel kõrgema hinnaga sorteeritud metsamaterjali, sest nii on võimalik rohkem investeerida metsa kasvatamisse. «Meie poolest võiks lõpetada metsas raiemeeste töö, aga riik on huvitatud ka tööhõivest maal,» selgitas Talijärv.

«Ka mul on küsimusi, millele ei ole saanud vastuseid,» põhjendas riigikogu keskkonnakomisjoni otsust metsaseaduse lugemine katkestada endine keskkonnaminister Andres Tarand. «Aga ma ei saa ka öelda, et see seadus läbinisti paha on,» lisas ta.

Tarandi sõnul tuleb mõista nii seaduse autoreid, kes lähtuvad riigi huvidest teenida investeeringuteks raha metsa müügist, kui ettevõtjaid, kes kardavad riikliku metsatööstuse teket. «Kõik sõltub sellest, mis inimesed selle seaduse järgi tööle hakkavad,» kommenteeris ta.

Talijärve kinnitusel tagab metsamajandamise süsteemi läbipaistvuse tulundusorganisatsiooni nõukogu, kellel lasub vastutus otsuste eest. Talijärve arvates on parim lahendus moodustada nõukogu poliitikutest ning metsaametnikest, et nende seas oleks samuti eriettevalmistusega inimesi.

Riigikogu keskkonnakomisjoni otsusel saab metsaseaduse eelnõu parandusi esitada kuni 25. novembrini, misjärel jõuab eelnõu riigikogusse teisele lugemisele.

Autor: Koit Luus

Hetkel kuum