25. november 1998 kell 22:00

EVEA Pank on surnud ringis

«Tänase päeva seisuga on EVEA Pank maksejõuetu,» tõdes pankrotihaldur Mitt eile Tallinna linnakohtus eelistungil. Mitt lausus, et kui EVEA Pank saaks lubatud 229 miljoni kroonise finantssüsti, poleks pangale kuuluvate Venemaa eurovõlakirjade väärtus oluline, sest investorilt saadav summa kataks selle.

Seni on EVEA Panka investeerimise vastu huvi ilmutanud Inglise firma Siege PLC, kuid Siege esindajad on kinnitanud, et ei investeeri EVEA Panka, kui kohus kuulutab välja panga pankroti.

«Eesti Panga seisukoht on, et ei ole põhjust EVEA Pangale pankrotti mitte välja kuulutada,» lausus eile Eesti Panga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmann. «Isegi investeerimise korral peab EVEA Pank uue krediidiasutusena taotlema uue litsentsi,» lisas ta.

Tallinna linnakohus kuulas eile ära nii Eesti Panga kui EVEA Panga esindajate seisukohad EVEA Panga pankrotimenetluse osas. Eesti Panga esindajad esitasid kohtule ja vastaspoolele Hansapanga ja audiitorfirma PriceWaterhouseCoopersi eksperthinnangud EVEA Panga bilansis olevate Vene valitsuse eurovõlakirjade kohta.

EVEA Panga esindaja Leon Glikman soovis lisaekspertiisi eurovõlakirjade väärtuse kohta audiitorfirmalt KPMG Estonia. Eesti Pank ei olnud lisaekspertiisiga nõus.

EVEA Panga esindajad on soovinud kutsuda põhiistungile tunnistajatena EVEA Panga nõuniku Riivo Sinijärve, panga pearaamatupidaja Valentina Borovotina, pearaamatupidaja asetäitja Alla Spelmani ja krediidiosakonna juhataja Anti Vimmeri.

Eesti Pank ei olnud nõus EVEA Panga tunnistajate kutsumisega kohtuistungile. Keskpanga seisukoht oli, et EVEA Panga tunnistajatel ei ole midagi tunnistada, nad saavad ainult kinnitada läbirääkimiste toimumist klientidega ja panga bilansi koostamist.

Eesti Pank algatas EVEA Panga suhtes pankroti-

menetluse oktoobri alguses seoses kapitali adekvaatsuse nõude mittetäitmise, kliendi põhjendatud nõude rahuldamata jätmise ning kohustusliku reservi mittetäitmisega.

Eelistung EVEA Panga pankrotiasjas jätkub täna hommikul.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum