• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  1999: tume prognoos

  Citibanki Londoni juhtiva ökonomisti kohalt lahkunud ja oma firma asutanud majandusanalüütikud Michael Burke ja Neil MacKinnock väidavad, et pankade jt finantsinstitutsioonidega seotud analüütikud ei saa teha realistlikke prognoose. Nad tõid näiteks ühe suure USA investeerimispanga, mis läinud kevadel Vene obligatsioonide emissiooniks valmistudes ei tahtnud midagi kuulda Venemaa võimalikust finantskriisist.
  Burke ja MacKinnock ennustasid juba 13. juunil, et Venemaa ei suuda oma laenukohutusi täita ja on sunnitud sel aastal rublat vähemalt 20% devalveerima. Suurt Vene kriisi ennustasid nad veel 27. juunil ja 11. juulil. Augustis Venemaa teatavasti peatas välisvõlgade maksmise ja rubla läks vabalangusse.
  Peale selle ennustasid nad õigesti, et selle aasta lõpupoole hakkab Jaapani jeen dollari suhtes tugevnema ning et USA keskpank alandab intressimäärasid.
  Paljud maailma pangad ja valitsused on kuulutanud, et maailma tabanud finantskriis on selleks puhuks läbi. Kuid Burke ja MacKinnock väidavad vastupidist. USA säästumäär on ajaloos esimest korda negatiivne. Samal ajal on majanduskasv aeglustunud. Kui kodumaja-
  pidamised kogevad selle mõju, hakkavad nad tarbimist piirama ja investeeringuid börsilt ära tõmbama. Selle tagajärjel kukub New Yorgi börsi Dow Jonesi indeks 10--25% ja langus levib üle maailma. «Usun, et langus tuleb 1999. a pigem varem kui hiljem,» ütleb Michael Burke.
  Veel ennustavad Burke ja MacKinnock, et tuleval aastal devalveeritakse Brasiilia reaal vähemalt 20%, Hongkongi dollar 13--14% ja see saab üheks valuutaks Hiina jüaaniga, mida omakorda devalveeritakse 8--10%. Jätkub USA dollari nõrgenemine jeeni suhtes ja aasta lõpul on jeeni kurss dollari suhtes 105--110 jeeni, mis ühtlasi tähendab, et tuleva aasta parim investeerimis-
  valuuta on jeen. Euro kohta arvavad tunnustatud analüütikud, et see tuleb Saksa margast nõrgem.
  Autor: DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Et saunamõnusid jätkuks kauemaks!
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.