3. detsember 1998 kell 22:00

1999: tume prognoos

Citibanki Londoni juhtiva ökonomisti kohalt lahkunud ja oma firma asutanud majandusanalüütikud Michael Burke ja Neil MacKinnock väidavad, et pankade jt finantsinstitutsioonidega seotud analüütikud ei saa teha realistlikke prognoose. Nad tõid näiteks ühe suure USA investeerimispanga, mis läinud kevadel Vene obligatsioonide emissiooniks valmistudes ei tahtnud midagi kuulda Venemaa võimalikust finantskriisist.

Burke ja MacKinnock ennustasid juba 13. juunil, et Venemaa ei suuda oma laenukohutusi täita ja on sunnitud sel aastal rublat vähemalt 20% devalveerima. Suurt Vene kriisi ennustasid nad veel 27. juunil ja 11. juulil. Augustis Venemaa teatavasti peatas välisvõlgade maksmise ja rubla läks vabalangusse.

Peale selle ennustasid nad õigesti, et selle aasta lõpupoole hakkab Jaapani jeen dollari suhtes tugevnema ning et USA keskpank alandab intressimäärasid.

Paljud maailma pangad ja valitsused on kuulutanud, et maailma tabanud finantskriis on selleks puhuks läbi. Kuid Burke ja MacKinnock väidavad vastupidist. USA säästumäär on ajaloos esimest korda negatiivne. Samal ajal on majanduskasv aeglustunud. Kui kodumaja-

pidamised kogevad selle mõju, hakkavad nad tarbimist piirama ja investeeringuid börsilt ära tõmbama. Selle tagajärjel kukub New Yorgi börsi Dow Jonesi indeks 10--25% ja langus levib üle maailma. «Usun, et langus tuleb 1999. a pigem varem kui hiljem,» ütleb Michael Burke.

Veel ennustavad Burke ja MacKinnock, et tuleval aastal devalveeritakse Brasiilia reaal vähemalt 20%, Hongkongi dollar 13--14% ja see saab üheks valuutaks Hiina jüaaniga, mida omakorda devalveeritakse 8--10%. Jätkub USA dollari nõrgenemine jeeni suhtes ja aasta lõpul on jeeni kurss dollari suhtes 105--110 jeeni, mis ühtlasi tähendab, et tuleva aasta parim investeerimis-

valuuta on jeen. Euro kohta arvavad tunnustatud analüütikud, et see tuleb Saksa margast nõrgem.

Autor: DI

Hetkel kuum