Kristina Traks • 9. detsember 1998 kell 22:00

Piimatootjate üritus kukkus läbi

«Talumeestelt tuli signaale, et tööstused ähvardasid neilt mitte enam piima võtta, kui nad nõuete koondamise aktsiooniga ühinevad,» rääkis võlanõuete koondamist organiseerinud Eestimaa talupidajate keskliidu peadirektor Kaul Nurm.

Talupidajate keskliit suutis loodetud 100 miljoni krooni asemel kuu ajaga koondada võlanõudeid vaid 1,7 miljoni krooni eest. «Lootsin tõepoolest rohkem,» ütles Nurm.

Ühinenud Meiereide varumisdirektor Helmo Hainsoo kinnitas, et tema pole ähvardanud ühtegi talumeest. «Ma ei saa seda teha, nad ju müüvad meile piima iga päev,» ütles ta.

«Küllap piimatootjad mõistsid, et tööstuse pankrotistu-

mise korral ei saa nad oma rahast midagi tagasi,» ütles piimatootmisettevõtte Kehtna Mõisa OÜ juhatuse esimees Märt Riisenberg. «Sellepärast ei tormatudki nõudeid üles andma.»

Riisenberg märkis, et tema ettevõte siiski ühines üleskutsega ja loovutas talupidajate liidule poole miljoni krooni suuruse võlanõude Lacto ja Rävala Piima vastu. Riisenberg tunnistas, et viimasel ajal on tööstused piima eest kiiremini tasuma hakanud.

Ühinenud Meiereid on viimase paari nädalaga vähendanud võlga tootjatele kolm korda, eile kandis Ühinenud Meiereid piimatootjate kontodele 6,5 miljonit krooni. «Kriis on läbitud ja raha liigub,» ütles Helmo Hainsoo. «Piimatootjate nõuete kogumise üritus oli hale katse tööstustele hambaid säärde lüüa.»

ASi Rävala Piim juhataja asetäitja Rein Kippar ütles, et selliste meetoditega tootjad küll tööstustest oma raha kätte ei saa. «Meil ju pole lihtsalt raha, et neile kohe maksta,» ütles ta.

Kippari sõnul on Rävala Piim pakkunud piimatootjatele võimalust saada piima eest jõusööta ja mineraale. Praegu maksab Rävala Piim tootjatele septembrikuu piima raha, oktoobri ja novembri raha on maksmata.

ASi Võru Juust suhtekorraldaja Toomas Kelt ütles, et lepingulistele tootjatele Võru Juustul enam võlga pole. Väiketootjatele on ettevõte võlgu umbes miljon krooni.

Selle nädala lõpus saadab talupidajate keskliit võlgu olevatele piimatööstustele arved, mille nad peavad tasuma kümne päeva jooksul. Kui tööstused seda ei tee, annab talupidajate keskliit kohtusse hagid pankrotimenetluste alustamiseks.

Peamiselt esitasid piimatootjad nõuded Lacto, Ühinenud Meiereide ja Võru Juustu vastu, väikeste piimatööstuste vastu on vaid üksikud nõuded.

Hetkel kuum