Peep Sooman • 27. jaanuar 1999 kell 22:00

Mendelsoni kinnisvarafirma sattus võlgadega kohtusse

Kaubamärgi all töötavate eri ettevõtete äritegevust pankrotihagi ei sega, sest kõik kohustused on jäetud ühe firma kanda, kinnitas Mendelsoni Äripindade OÜ üks omanik ning juhataja Aivar Kaitsa. Mendelsoni kaubamärgi all tegeleb peale Mendelsoni Konsultatsioonide ASi Tallinnas veel kolm osaühingut. Kaitsa sõnul loodi kõik neli firmat siis, kui läbirääkimised maksuametiga luhtusid ning oli kindel, et enne ASi Mendelson & Ko nime kandnud firma peab maksuvõlgade tõttu kohtusse minema. ASi Mendelson & Ko varad ning töötajad viidi üle osaühingutesse, Mendelson & Ko õigusjärglasele Mendelsoni Konsultatsioonide ASile jäeti kõik kohustused.

Mendelsoni Konsultatsioonide ASi suuromanik Toomas Mendelson ütles eile, et Mendelsoni kaubamärgi all tegutsevad osaühingud loodi enne maksuametiga erimeelsuste tekkimist. «Kui plaan oleks olnud maksuametit petta, poleks firma makse ausalt deklareerinudki,» märkis ta.

Maksuameti inspektori Viive Lentsmani sõnul on Mendelsoni Konsultatsioonide käibe- ja tulumaksuvõlg koos intressidega riigi ees 1,033 miljonit krooni. «Seda ma arvasin, et nad nii kavalad on,» nentis inspektor, kui kuulis, et kinnisvarafirma kõik kohustused on kanditud ühte firmasse, töötajad ja varad aga rendilepingutega teistesse. «Eks see asi ikka kohtusse läheb, ei teagi, kuidas see lõpeb, sest minu praktikas pole sellist skeemi enne ette tulnud,» lausus Lentsman.

Vandeadvokaat Aare Tark leidis, et kinnisvarafirmalt raha kätte saamine sõltub suuresti nii Toomas Mendelsoni kui ka maksuameti tarkusest. Kui Mendelsoni firmade vahelised lepingud on seaduslikud, siis võib juhtuda, et tõepoolest pole midagi tagasi nõuda, sõnas Tark.

Aivar Kaitsa lausus, et Toomas Mendelsonile ja Andrus Laurenile kuuluval Mendelsoni Konsultatsioonidel on kindlasti veel võlgnevusi. «Pidevalt tuleb uusi võlgasid välja,» kinnitas Kaitsa. Tema sõnul jäeti Mendelsoni Konsultatsioonide ASile peale kohustuste ka luhtunud Viru projekt (Viru ja Müürivahe tn nurgal asuv büroohoone projekt -- toim.), mille liisingufirma varsti ära võtab, kui seda maha müüa ei õnnestu.

Meil ei ole plaanis Mendelsoni Konsultatsioonide ASi tingimata põhja lasta, kui saame Viru projekti maha müüa, maksame kõik võlad kinni, sõnas Kaitsa. Samas ta tõdes, et praegu on Viru tänava projekti väga raske müüa. Toomas Mendelson kinnitas, et läbirääkimised Viru projekti müümise üle käivad ja otsus tehakse hiljemalt tänase päeva jooksul.

Hetkel kuum