28. jaanuar 1999 kell 22:00

Kuidas jaotatakse ülepakkumise korral

Telekomi aktsiad?

Neid prospekti variante on nii palju, et ma ei ole ausalt öeldes viitsinud näpuga järge ajada ja neid kõiki läbi lugeda. Nagu ma olen aru saanud, on müüjale jäetud aktsiate jaotamise osas vabadus. Võib-olla on mu arusaam vale.

Tean, et teatud inimeste gruppidele on lubatud aktsiaid 7500 ja 20 000 krooni ulatuses, aga ma ei tea, kuidas ülejäänud aktsiad jaotatakse.

Tavaliselt on nii, et eelistusi tehakse, kuid eelistusi tehakse korraldajate poolt väga kvaliteetsetele investoritele. See on hea tava ja see üritatakse juriidiliselt vormistada nii, et korraldajatel oleks võimalik hoida kliendisuhteid.

Arvestades Telekomi emissiooni ümbritsevat politiseeritud õhkkonda ja süüdistusi, peaks lõplik jaotamine toimuma proportsionaalselt. Raivo Vare peaks olema see, kes ütleb selgelt välja, kuidas jaotus toimub.

Meil on rahvusvaheliselt tunnustatud nõustajad, kes valiti konkursi korras ja nemad teevad ettepaneku, kuidas aktsiad jaotatakse. Seda ei tehta mingi ametniku suva või tahtmise järgi. Kõik sõltub sellest, kui suureks ülepakkumine kujuneb.

Kriteeriume on erinevaid. Kuna arvata võib, et suurem osa nõudlusest tuleb väljastpoolt Eestit, siis rahvusvaheliste tavade järgi on välja kujunenud investorite kategooriatesse määramine ja parema kvaliteediga investorid saavad rohkem aktsiaid.

Eesti puhul sõltub kõik lõpptulemusest, et kui palju on välismaalasi Eesti kaudu märkinud ja kui palju kohalikke elanikke. Need lõppkriteeriumid on võimalik pärast märkimistulemuste selgumist paika panna.

Investori hindamisel vaadatakse, kuidas ta on varem käitunud. Kas ta on võtnud mingeid lühiajalisi spekulatiivseid positsioone või hoiab aktsiaid pikemalt käes. Korraldajate eesmärgiks ei ole tekitada mingisugune teine Sonera, vaid ikkagi stabiilse järelturuga aktsiakauplemine.

Eristused võivad tekkida residentsuse järgi. Kui on tohutu suur välismaalaste märkimine Eesti kontorite kaudu, siis väga suure tõenäosusega eelistatakse Eesti residente.

Lõplikud põhimõtted ei ole aga paika pandud. Need pannakse paika sõltuvalt emissiooni tulemustest. Arvan, et 10. veebruaril on asi selge.

Hetkel kuum