17 veebruar 1999

NRG võib elektrijaamad saada aasta lõpuks

Eilsel kohtumisel leppisid osapooled kokku läbirääkimiste protseduurilised reeglid ja eesmärgi lõpetada läbirääkimised 31. oktoobriks.

Valitsuse delegatsiooni juhi, teede- ja sideminister Raivo Vare sõnul on elektrijaamade erastamine äärmiselt tähtis, kuid tehnoloogiliselt komplitseeritud, sest ühelt poolt tuleb arvestada sotsiaalset aspekti, kuid teisalt erastamise mõju Eesti majandusele.

NRG delegatsiooni juht läbirääkimistel, NRG Energy Euroopa direktor Bob Brown ütles, et NRG nägemus on teostada Baltimaade üks suuremaid investeerimisprojekte, mis kindlustab 21. sajandil Eesti energeetika sõltumatuse.

NRG Energy esindaja Eestis Hillar Lauri ei soovinud delegatsiooni juhi Bob Browni sõnadele midagi lisada, kuid märkis, et läbirääkimistel valitses asjalik õhkkond. «Minister Varega on alati meeldiv asju ajada,» sõnas Lauri.

Peaministri majandusnõuniku Heido Vitsuri sõnul on hea, et osapooled lepivad läbirääkimisi puudutavates protseduurides kokku enne valimisi. «Eks ameeriklased saavad aru, et valimised tähendavad igas riigis palju ja keegi ei tea, milline poliitiline suund hakkab domineerima,» sõnas ta.

Vitsur lisas, et praegu ei ole enam soliidne NRG-le ära öelda, vaid tuleb jätkata läbirääkimisi. «Kui me oleks tahtnud neile ära öelda, tulnuks seda teha poolteist aastat tagasi, kui valitsus lükkas tagasi NRG esitatud äriplaani,» lausus ta.

Varem valitsuse esindajana NRGga suhelnud, kuid ameeriklaste nõudel taandatud majandusministeeriumi asekantsler Arvi Hamburg ütles, et eilset läbirääkimiste vooru ei saa pidada erakordseks.

Vastates küsimusele, kas riigi ja NRG esindajate poolt märgitud läbirääkimiste lõpptähtaeg on reaalne, ütles Hamburg, et tegelikult võiksid need läbirääkimised vähem aega võtta. «Praegu ei investeerita jaamadesse midagi ja iga päevaga, mis läbirääkimistega venitatakse, läheb olukord halvemaks,» rääkis Hamburg.

ASi Eesti Põlevkivi peadirektor Väino Viilup avaldas lootust, et riik ei annaks ameeriklastele rohkem kui 49% elektrijaamade aktsiapakist. «See, et NRGga läbirääkimisi alustati, on iseenesest normaalne,» lausus Viilup.

Omal ajal peaministrina NRGd Eesti elektrijaamadesse investeerima meelitanud Tiit Vähi ei soovinud eile läbirääkimiste algamise kohta kommentaari anda. «Ma olen endale andnud lubaduse, et valimiste-eelsel perioodil ma ei kommenteeri midagi,» põhjendas ta. Vähi on varem märkinud, et NRGga oleks võinud kokkuleppe saavutada aastaid varem.

Autor: Raul Ranne

Hetkel kuum