Peep Sooman • 9. märts 1999 kell 22:00

Ärimees süüdistab Ain Hanschmidti valelikkuses

Reinhard Walteri sõnul oli tal Ain Hanschmidtiga kokkulepe, et Tallinnas Raekoja platsi ääres asuv kallis kinnistu müüakse tema firmale 38 mln krooniga. «Mulle anti aega nõustuda 5. märtsini, päev enne seda saatsin nõusoleku tehingu tingimuste kohta, kuid siis hakkas Hanschmidt mind vältima,» rääkis Walter. «Siis tegi ta eellepingu kinnistu müügiks Ernesto Preatonile.» Itaalia ärimees Ernesto Preatoni oli Ühispanga suuraktsionär ja aitas pangal leida investoreid Itaaliast.

«Olen ise jurist ning tean, et suuline kokkulepe on sama mis kirjalik, kusjuures minu advokaat oli vestluse juures ning kuulis kõike,» kinnitas Walter. «Küsisin Hanschmidtilt kaks korda, kas me oleme maja müügis kokkuleppele jõudnud, ta vastas jaatavalt.»

Ain Hanschmidt väitis eile, et ta pole kedagi kinnistu müügil soosinud. Jegorovi kinnistu omanikud Eino Tamm ja Kalle Tenno olevat sõlminud kinnistu omanikfirma aktsiate müügi eellepingud korraga nii Saksa ettevõtja Reinhard Walteri kui Itaalia suurärimehe Ernesto Preatoniga, ütles ta. «Sisuliselt on see pettus,» kinnitas Hanschmidt. «Ühispangal pole vahet, kes lõpuks kinnistu ostab, meid huvitab vaid, et kinnistu tagatisel antud laen tööle hakkaks,» lausus Hanschmidt. Ühispank on laenanud kinnistu tagatisel hoone omanikfirmale Crag Kinnisvara 33 miljonit krooni. «Mina ei saagi teha kellegagi eksklusiivkokkuleppeid, sest panga huvides on laen tagasi saada,» rääkis Hanschmidt. «Põhiküsimus on selles, kes saab enne majaomanikega kokkuleppele kinnistu omanikfirma Crag Kinnisvara aktsiate müügiks.»

Crag Kinnisvara nõukogu esimees, endine riigikogu väliskomisjoni esimees Eino Tamm väitis, et firma pole sõlminud eellepinguid mõlema ostuhuvilisega, vaid ühega neist, ning ei soovi seda rohkem kommenteerida. Tamm keeldus hiljem kommenteerimast ka infot, kas Ernesto Preatoniga hoone omanikfirma aktsiate müügi eellepingu sõlmimist saatis Ühispanga surve.

Ernesto Preatoni ei soovinud eile eellepingu sõlmimist Tamme ja Tennoga kommenteerida. «Kuni see lugu pole lõppenud, pole mul midagi öelda, kui lugu on läbi, annan hea intervjuu,» lubas ta.

Reinhard Walteri esindaja, advokaadibüroo Tark & Co advokaat Toomas Taube ei soovinud samuti eellepingute sõlmimist kommenteerida. Kuid ta tunnistas, et olukord maja ostmise ümber on keeruline. «Teame, et Kalle Tenno on sõlminud Ernesto Preatoniga eellepingu Crag Kinnisvara aktsiate müügiks,» väitis Taube. Jegorovi kinnistu vastu on tundnud huvi ka kinnisvaraärimees Paul Oberschneider ning Lahekalda elamurajooni projektiga tuntuks saanud Sulo Niguli firma N.L.K. Kinnisvara.

Hetkel kuum