Tõnis Oja • 11. märts 1999 kell 22:00

Jaapani majandusel kosumistunnused

Dollari kurss jäi eile liikuma 120 jeeni ümbrusesse pärast seda, kui Jaapani kõrged ametnikud võtsid sõna tugeva jeeni vastu. Majanduse planeerimise minister Taichi Sakaiya ja aserahandusminister Eisuke Sakakibara andsid selgelt mõista, et saareriik ei ole huvitatud tugevast jeenist. Õigemini Jaapani tippametnikud ei karda enam jeeni suurt kukkumist. On märke, et möödunudnädalane üleöölaenu intresside langetamine praktiliselt nullini hakkab andma positiivseid tulemusi. Tokio börsi Nikkei indeks liigub kiiresti üles. Täna toimuval Jaapani Panga nõukogu koosolekul arvatavasti monetaarpoliitikat ei muudeta. Üldisemas plaanis on muidugi veel vara hõisata. Täna avaldatakse ka andmed neljanda kvartali majanduskasvu kohta, mis tuleb arvatavasti juba viiendat kvartalit järjest negatiivne.

Ühendriikide tugude avamisel hakkas USD kiiresti tugevnema euro, aga langema naelsterlingi ja Norra krooni suhtes. Viimastele andis tõuke uudis, et Lähis-Ida riikide ja Venetsueela naftaministrid jõudsid Amsterdamis kokkuleppele toornafta toodangu vähendamises 2,3 mln barreli võrra ööpäevas ja sellest tulenev naftahindade tõus.

Eile õhtul oli dollari kurss 14,4440 kr.

Hetkel kuum