Viisnurk dividende ei jaga

Koosoleku otsuse kohaselt kasvas Viisnurga omakapital jaotamata kasumi arvel 16,7 miljoni krooni võrra. Reservkapitali eraldati eelmise aasta kasumist 880 000 krooni. Viisnurga aktsiakapital on ligi 45 miljonit krooni ja omakapital kokku 85,4 miljonit krooni.

«Mina saan aru, et ettevõttel on vaja investeerida,» ei olnud väikeaktsionär, Viisnurga katlamaja juhataja Olev Päit dividendidest ilmajäämise tõttu kurb. «Ettevõttel on odavam kasutada kasumit kui võtta pangalaenu.»

Viisnurga väikeaktsionärid on pärast ettevõtte erastamist saanud dividende korra. Eelmisel aastal korraldas Viisnurk fondiemissiooni, mille järel sai aktsionär iga aktsia kohta juurde kuus uut aktsiat. Viisnurgal on praegu 290 aktsionäri.

Viisnurga juhatuse esimehe, tegevdirektori Meelis Kuke hinnangul oli ettevõtte eelmine majandusaasta edukas. Viisnurga netokäive oli eelmisel aastal 201,9 miljonit krooni ja puhasrentaablus 8,7 protsenti.

Kukk nentis, et murdmaasuuskade maailmaturu üldise languse tõttu vähenes suusavabriku eelmise aasta netokäive ligi veerandi võrra. Suusatootmise tagasimineku kompenseeris kiudplaadivabriku ärirentaabluse tõus. Praegu annavad suusa-, mööbli- ja kiudplaadivabrik võrdse osa käibest.

«Samas pole mitte ühelgi teisel Eesti tootel nii suurt osa maailmaturust,» rõhutas Kukk suuskade olulisust Eesti jaoks. Viisnurk on suuruselt maailma teine suusatootja. Euroopas on Viisnurga turuosa üle 20 protsendi ja Põhja-Ameerikas ligi 20 protsenti.

«Meie suundumus on vähendada suusatootmisega seotud kliimatundlikkust,» rääkis Kukk. Eelmise aasta lõpus alustas suusavabrik hokikeppide proovitootmist.

Viisnurga tuumikaktsionäri, Customers Of Bank of Bermuda valduses on 61,7 protsenti aktsiatest. Kuke sõnul on tuumikaktsionäri taga peamiselt tuntud anglo-ameerika päritolu investeerimisfirmad.

5 protsenti Viisnurga aktsiatest kuulub Optiva Pangale. Suurim eraisikust aktsionär on Viisnurga juht Meelis Kukk, kellele kuulub 3,3 protsenti aktsiatest.

Kuke sõnul pole ta kordagi Viisnurga aktsiaid müünud, küll on aga võimaluse korral juurde ostnud.

Hetkel kuum