Kristina Traks • 22. märts 1999 kell 22:00

Hulgikaupmehed lõpetasid tarned suurvõlgades Eks-kaubamajale

ASi ETK Hulgi juhatuse esimees Ants Tammisto ütles eile, et ETK Hulgi pole Eks-kaubamajale kaupa müünud viimased 3--4 kuud. «Lõpetasime Eks-kaubamajale kauba müümise, kuna ta oli väga halb partner,» ütles ta. «See firma on kaubandusringkondades tuntud kui alaline maksmisega viivitaja.»

ETK Hulgi müüs Eks-kaubamajale toidukaupu kuus 300 000--400 000 krooni eest. Tammisto sõnul on ETK Hulgi oma põhivõla Eks-kaubamajalt küll kätte saanud, kuid saamata on veel umbes 300 000 väärtuses viiviseid. «Kui me neile edaspidi kaupa anname, siis ainult kohese maksmisega,» lisas Tammisto.

Hulgifirma Abestock tegevdirektor Tõnu Lume ütles, et Eks-kaubamaja on kehv kauba eest maksja olnud viimased kolm aastat. «Nad on üritanud olla tööstuskauba importija ja müüja, mis nõuab palju raha,» rääkis Lume. «Samal ajal hoidis omanik neid pideval käibevahendite dieedil, investeerides raha mujale.» Abestock ei anna Eks-kaubamajale kaupa umbes kuu aega, Eksi võlg Abestockile on alla 300 000 krooni.

Ka hulgifirma Smarten müügidirektor Guido Kundla sõnas, et viimasel ajal pole Smarten Eks-kaubamajale kaupa andnud. «Maksmisega on nad hilinenud juba pikemat aega,» kinnitas ka Kundla.

Eks-kaubamaja omanik on AS Eesti Talleks, kellele kuuluvad ka Tallinna Mustamäe teel asuvad kaubamaja ruumid. Eelmisel nädalal vabastas Eesti Talleks töölt Eks-kaubamaja senise tegevjuhi Ivo Orava, süüdistades teda kaubamaja allakäigus. Samas kinnitas Eesti Talleksi juhataja Ivar Simson, et kaubamaja pole pankrotistumas. «Eesti Talleks pani hiljuti kaubamajasse pool miljonit krooni, mis näitab, et meie huvi on jätkata,» ütles Simson. «Ükski hankija pole meile teinud pankrotihoiatust ja meie laovarud ületavad võlad.» Simson ei soovinud avaldada Eks-kaubamaja võlgade kogusuurust ning ka seda, kas ettevõtte on kasumis või kahjumis.

Simsoni sõnul annavad suured hankijad, nagu Abestock, Smarten, Rakvere lihakombinaat, Tallinna piimatööstus jt endiselt kaubamajale kaupa maksetähtajaga. «Täna on raskes seisus väiksemad hankijad, keda on palju ja kellele võlgnevusest puudub täpne ülevaade,» rääkis Simson. «On võimalik, et alustame väiksematele hankijatele võlgnevuste likvideerimist sel nädalal.»

Simsoni sõnul on Eks-kaubamaja sattunud rahapuudusesse inimeste ostujõu languse ja liiga kiire laienemise tõttu. Eelmisel aastal avas Eks filiaali Haapsalus ja Viljandis, kus hakati müüma rikkamale ostjaskonnale mõeldud garderoobikaupu. Eelmise aasta lõpul sulges Eks-kaubamaja seoses tagasihoidlike majandustulemustega oma Kuressaare filiaali. Haapsalu filiaal on avatud viimast nädalat, samuti loobub Eks-kaubamaja riiete müümisest Tallinnas ja rendib kaubamaja teise korruse välja. Viljandi ja Pärnu filiaali sulgemine pole Simsoni sõnul praegu päevakorral.

Hetkel kuum