Peep Sooman • 22 märts 1999

Viimased odavad autoostud

Automüügiplatsil seisab paarsada sõidukit, kõigil hinnalipikud küljes. Avatud kapottide all surisevad mootorid. Autode vahel jalutajaid on sõidukitest paar korda rohkem.

Turul asuvas ostu-müügi vormistamise putkas on kamp noori asjamehi, kes tõdevad, et lisaks ilmale soodustab autode müüki ka peatselt saabuv aktsiisimaks.

OÜ Danlor müügimees Imre Valgma räägib, et kui enne vormistati päevas 24 ostu-müügi tõendarvet, siis viimastel päevadel on arveid väljastatud üle 30. «Tegelikult läheb praegu päris hästi,» lisab käsi püksitaskus hoidev mees, keda teised ülemusena kohtlevad.

Registreerimisputka läheduses otsib Juhan Mercedest. Vähemalt kolmeliitrise mootoriga, kuni saja viiekümne tuhande krooni eest, kirjeldab mees. Juhan on sobivat auto otsinud juba aasta algusest, aga nüüd tegeleb sellega aktiivsemalt, et kindlasti enne aktsiisitõusu sõiduk ära osta. «Vähemalt 20 000-30 000 krooni saan võitu,» põhjendab Juhan kiirustamist.

Juba pensionieas perekond Lille uurib mõnikümmend tuhat krooni maksvat Opel Asconat. «Kui ilus ilm poleks olnud, siis võib-olla poleks tulnud, aga autot on vaja küll,» räägib naine.

Vahepeal jõuab tema abikaasa uuritavale sinisele Opelile tiiru peale teha ning seletab naastes, et enne aktsiisimaksude kallinemist tuleb auto siiski ära osta. Praegu arvestame 35 000 krooniga, varsti maksab selline auto neli-viis tuhat krooni rohkem, teab Lille. «Me läheme kindla peale, ega ei tea ju, kas läheb kallimaks või mitte,» seletab ta.

Projektijuhina töötav Margus Nigel on turule tulnud koos naise ja kahe lapsega. Mees otsib turul ligi seitsekümmend tuhat krooni maksvaid automarke Volkswagen Passat, Audi 80 või Toyota Camry. «Kui sobiva auto leian, siis ostan enne aktsiisitõusu ära,» lubab Nigel. Ta tõdes, et rahaline võit oleks enne aktsiisimaksude suurenemist arvestatav.

Viis aastat vana Volvo 460 müüa üritav Bogdan aga kurdab, et ega konkreetseid ostjaid pole. «Ei usu, et täna auto müüdud saan,» ohkab ta. «Aga huvilisi on küll palju, võib-olla on tõesti see varsti suurenevate aktsiisimaksude pärast,» arutleb vene keelt kõnelev Bogdan.

Peatselt ametisse astuv valitsus on lubanud autode hinda kergitava aktsiisiseaduse ära muuta. Võimalik muudatus tuleb aga pärast 1. aprilli, mistõttu vähemalt mõneks ajaks tabab autoäri tagasilangus.

Hetkel kuum