Tõnis Oja • 31. märts 1999 kell 22:00

Jaapanis algab täna uus rahandusaasta

Eile lõppenud rahandusaasta Jaapanis põhjustas valuutaturgudel tavapärase volatiilsuse. Dollari kurss langes 2 jeeni võrra 118,40 jeenini. Jaapani eksportöörid müüsid sel nädalal intensiivselt dollareid umbes 120 jeeni tasemel, sest paljud neist võtsid oma äriplaani koostamisel perioodiks september--märts aluseks, et dollar maksab 120 jeeni või veidi enam. Näiteks Jaapani suurim autode tootja Toyota Motor Corp. võttis dollari baaskursiks 120 jeeni ning dollari kursi kukkumine 1 jeeni võrra tähendab neile 10 mld jeeni suurust tegevuskasumi vähenemist.

Lisaks aastalõpurabelemistele on märke, et Jaapani majanduse kõige halvemad ajad on möödas. Jaapani keskpanga nn Tankani raport saareriigi ärikliima olukorra kohta, mis avaldatakse esmaspäeval, näitab analüütikute arvates esmakordselt viimase kahe aasta jooksul selle paranemist.

Valuutaturgudele avaldasid mõju ka nädalavahetusel tulevad pikad pühad, suurem osa finantsturgudest on homme ja esmaspäeval suletud. Riskantsemad positsioonid üritatakse tavaliselt enne pikka kauplemispausi likvideerida. Dollari kurss oli eile õhtul 14,48 krooni.

Hetkel kuum